SPORAZUM AGROKORA I ZAGREBA Dobavaljači podržali Vidaković

HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ

Udruga dobavljača Agrokora u srijedu je podržala svoju predstavnicu u Privremenom vjerovničkom vijeću Maricu Vidaković oko podneska za ispitivanje zakonitosti sporazuma između Zagreba i izvanredne uprave koncerna oko naplate starog i graničnog duga Zagreba od Tiska odnosno Agrokora, a potpredsjednik Atlantic grupe za financije Zoran Stanković nada se da će, bez obzira na zadnje sudske odluke oko sastava vjerovničkog vijeća, nagodba biti sklopljena.

Po riječima Stankovića, na sastanku dobavljača dana je jednoglasna podrška Vidakoviću oko podneska po pitanju ispitivanja zakonitosti sporazuma koje su grad Zagreb i izvanredni povjerenik Fabris Peruško postigli po pitanju naplate starog i graničnog duga grada Zagreba od Tiska i Agrokora.

Prošloga tjedna, naime, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i izvanredni povjerenik za Agrokor Fabris Peruško izvijestili su da je postignut sporazum o nastavku suradnje Grada Zagreba, Tiska i Agrokora. Peruško je tada naglasio da taj sporazum ni na koji način ne utječe na sve dosadašnje dogovore koje su postigli s ključnim sudionicima u postizanju nagodbe o Agrokoru te da Zagrebački holding neće dobiti više tražbina nego drugi dobavljači. “Kumulativno to će biti na razini 60-ak posto povrata ukupnih potraživanja Grada Zagreba, a bit će tu još iznos koji će se dobiti kroz nagodbu, kroz dulji vremenski period”, ustvrdio je prošli tjedan Peruško.

Po Stankovićevim riječima, dobavljači su danas izrazili i veliko nezadovoljstvo stavom Porezne uprave da se ne priznaje kao porezno dopustivi trošak ispravak vrijednosti potraživanja od članica Agrokor grupe. Dogovorili smo se da se formira jedna manja stručna skupina koja će pristupiti i Poreznoj upravi i Ministarstvu financija po pitanju stvaranja pravnog okvira, da takvi troškovi budu porezno priznati”, rekao je Stanković.

Kako je dodao, to nema veze s nagodbom, nego se želi dobavljače “bar poštedjeti u dijelu u kojem je razumno da ih se poštedi”. “Mislim da su poduzeli sve radnje koje su mogli poduzeti u ovom slučaju. Bilo kakva naplata je izvan njihove kontrole, a onda očekivati da se na te iznose plaća porez na dobit mislimo da to nije ispravno”, napomenuo je.

Stanković: Očekujemo više članova vjerovničkog vijeća

Na upit novinara, kazao je da se samo može nadati da će se nagodba postići u zakonskom roku, tj. do 10. srpnja.

“Mogu se samo nadati. Mislim da su sudovi do sada odreagirali relativno brzo. Nadam se da će izvanredni povjerenik sa svojim timom sada sagledati sve zadnje odluke sutkinje i da će zajedno s njom omogućiti da se nagodba stvarno postigne. Ali to je teško prejudicirati i prognozirati kako će i jedna i druga strana dalje reagirati”, naveo je potpredsjednik Atlantic grupe.

Podsjetio je da su od početka govorili da je razvrstavanje dobavljača u skupinu s čitavim nizom dionika u ovom procesu bilo neprimjereno.  “Tako da vjerujemo da će biti više članova vjerovničkog vijeća i da će biti grupirano sukladno njihovim interesima”, rekao je.

Po riječima Marice Vidaković, prokuristice Kraša i članice vjerovničkog vijeća ispred velikih dobavljača, udruga dobavljača Agrokora sastala se prije svega zbog formalnih zadaća koje stoje pred udrugom, neposredno pred zadnji krug samog nacrta nagodbe.

“Znači, negdje od 7. svibnja na dalje je završno i finalno pregovaranje i tu smo na udruzi dogovorili kako ćemo strateški nastupati i što trebamo poduzeti. Na proširenoj koordinaciji dobavljača prošli smo nekoliko tema, jedna od njih je što smo do sada u nagodbi postigli, drugo je bilo pitanje plaćanja starog duga, odnosno eventualnih najnovijih situacija oko sporazuma Grada Zagreba i Agrokora i treće, razgovarali smo što je to faza tri, odnosno što se događa oko nagodbe oko isplate graničnog duga”, istaknula je.

Na upit jesu li dobavljači uz nacrt nagodbe kakav je dogovoren, navela je da su dobavljači uvijek zajedno, bez obzira imaju li između sebe različitih stajališta i različitih mišljenja. “Na koncu, apsolutno znamo da se moramo držati zajedno i da moramo postići zajednički dogovor kako bismo unutar samog nacrta nagodbe postigli što bolje uvjete, jer nažalost mi nismo faktor koji može odlučiti o nagodbi, nagodba može biti i bez nas izglasana. Tu poziciju pokušavamo što bolje ispregovarati za sebe unutar onih okvira i mogućnosti koje su nam na raspolaganju”, rekla je Vidaković.

Na upit je li nagodba zaista ugrožena, odnosno ima li vremena za formiranje Stalnog vjerovničkog vijeća i postizanja nagodbe, Vidaković je kazala da će se to pitanje mora uputiti sutkinji u procesu. “Ona  je ta koja izdaje rješenje, koja ukoliko ne bude zakonskih mogućnosti zapravo imenuje (članove vjerovničkog vijeća), a prema interesnim skupinama”, navela je.

Iz Francka su u srijedu upozorili da se vjerovničko vijeće vjerovatno neće moći formirati do krajnjeg roka za postizanje nagodbe u Agrokoru, tj. do 10. srpnja, a nakon što je Visoki trgovački sud (VTS) usvojio žalbe 10 domaćih i stranih vjerovnika te ukinuo rješenje o osnivanju vjerovničkog vijeća koncerna na temelju razvrstavanja vjerovnika u pet skupina. Visoki trgovački sud Republike Hrvatske (VTS) rješenjem od 5. travnja, a objavljenim 27. travnja, prihvatio je žalbe Francka i ostalih devet domaćih i stranih vjerovnika te ukinuo rješenje Trgovačkog suda u Zagrebu od 26. siječnja o osnivanju vjerovničkog vijeća na temelju razvrstavanja vjerovnika u pet skupina, izvijestili su iz Francka.

Vidaković na upit novinara nije htjela komentirati je li ta odluka Suda korak unatrag ili korak unaprijed. “Ne bih komentirala odluke suda nikada, vjerujem da je gospođa sudac imala uporište u rješenju koje je donijela”, ustvrdila je.

Na upit novinara očekuje li da će izvanredni povjerenik promijeniti svoje kriterije kod sastavljana Stalnog vjerovničkog vijeća pod ovim pritiskom, Vidaković je kazala da ne vidi zašto bi izvanredni povjerenik trebao imati kriterije oko vjerovničkog vijeća, jer je to stvar vjerovnika i stvar tražbina a nikako stav izvanrednog povjerenika.

“Ne mogu reći što je on napravio odnosno tko mu je što sugerirao, ali da rezultat nije bio dobar vidljivo je iz rješenja koje je izdala sutkinja”, poručila je na upit novinara.

Odgovarajući na upit ako se stvari oko stalnog vjerovničkog vijeća zakompliciraju može li privremeno vjerovničko vijeće legitimno donositi odluke, Vidaković je izjavila da to treba pitati zakonodavna tijela ove države.  “Ne upuštamo se u nešto što je ipak u rukama zakonodavnog tijela”, istaknula je, dodavši da ako zakonodavno tijelo donese takvu odluku, dobavljači se neće protiviti.

Komentiraj