Spor oko plaćanja unutar aplikacije: Apple izbrisao račun Epic Gamesa

 

Apple je u petak službeno ukinuo račun Epic Gamesa u App Storeu, nakon spora zbog igre Fortnite i plaćanjima unutar aplikacije, piše The Verge. U svojim ažuriranjima Epic Games promjenio je način plaćanja unutar aplikacije, pa umjesto da se plaćanje provodi putem službenog sustava App Storea, sav novac ide direktno Epic Gamesu.

“Razočarani smo što smo morali ukinuti račun Epic Gamesa u App Storeu. Godinama smo surađivali s njihovim timom. Sud je odlučio da se Epic games mora pridržavati smjernica App Storea dok se ne riješi slučaj. Te smjenice poštivali su proteklog desetljeća, sve dok nisu sami stvorili ovu situaciju. Sudsku odluku Epic je odbio, te konstantno dostavljaju ažuriranja za Fortnite koja su osmišljena da krše smjernice App Storea. To nije fer prema svim drugim programerima u App Storeu, a u cijelu stvar uvlače svoje korisnike. Nadamo se da ćemo u budućnosti ponovno moći surađivati, ali to danas, nažalost, nije moguće”, navodi se u službenom priopćenju Applea.

Dodaju da Epic više neće moći slati aplikacije i ažuriranja pomoću svog računa, ali korisnici koji su prethodno preuzeli Fortnite na iOS i Mac mogu ga nastaviti igrati, ali bez ažuriranja.

Izvršni direktor Epica Tim Sweeney negira navode iz Appleova priopćenja i dodaje da je Epic pokušao poslati novu verziju Fortnitea u App Store. Sweeney kaže da je Apple odlučio ukinuti Epicov račun, a nije morao. Tvrdnju da su zasuli App Store ažuriranja naziva lažnom. Kaže da je Epic poslao tek dva ažuriranja za uklanjanje programskih pogrešaka te ažuriranje za sezonu 4 Fortnitea.

Tužbu koja se spominje u priopćenju Applea pokrenuo je Epic Games protiv Applea. U njoj ne traže nikakvu novčanu kompenzaciju, već sudskim putem žele osigurati poštene tržišne uvjete pri distribuciji mobilnih aplikacija. Sve se to odigralo nakon što je Apple igricu Fortnite izbacio iz App Storea zbog promjene u načinima plaćanja.

Tada su iz Epic Gamesa izvijestili da je Apple htio vratiti Fortnite, ali samo uz mogućnost plaćanja preko Apple Payja. Poručili su da ne žele sudjelovati u takvom monopolskom ponašanju Applea koji na taj način želi suzbiti slobodnu tržišnu konkurenciju, ali i nepotrebno povećavati cijene.

Epic Games tužio je i Google, koji je Fortnite iz istih razloga uklonio iz Google Play Storea.

Komentiraj