Piloti njemačke aviokompanije Lufthanse kazali su da će produljiti štrajk koji je počeo u srijedu i na petak, pojačavajući pritisak na upravu kompanije u dugotrajnom sporu oko plaća.

Zbog štrajka sindikata njemačkih pilota Vereinigung Cockpit tijekom današnjeg dana otkazano je gotovo 900 letova a za četvrtak njih 912, što ukupno pogađa više od 215.000 putnika.

Dok se štrajk u srijedu i četvrtak odnosi i na interkontinentalne i na kratke letove, onaj u petak prizemljit će samo zrakoplove na kratkim letovima.

Lufthansa je ponovo pozvala Cockpit, sindikat pilota, da prihvati arbitražu za rješavanje sukoba koji je nastao zbog plaća a traje već više od dvije godine. Ovo je 14. štrajk u Lufthansi koji od 2014. organizira sindikat pilota.

Lufthansa je u utorak pokušala sudskim putem spriječiti štrajk organiziran na poziv Cockpita, ali sud nije prihvatio njezine argumente.

Sindikat traži povećanje prosječne godišnje plaće za 3,7 posto u petogodišnjem razdoblju od 2012., a uprava Lufthanse nudi 2,5 posto u šestogodišnjem razdoblju do 2019.

Kao i obično, kompanija se organizirala kako bi smanjila posljedice štrajka na svoje klijente, pa je rezervirala hotelske sobe u okolici Frankfurta i Muenchena, najvećih zračnih luka, i ponudila putnicima na domaćim letovima da karte za zrakoplov zamijene za karte za vlak.

U štrajku ne sudjeluju druge kompanije u grupi Lufthansa, Eurowings, Germanwings, Swiss, Austrian Airlines, Air Dolomiti i Brussels Airlines te Lufthansina služba za robni prijevoz.

Izvršni direktor ocjenjuje da će štrajk stajati kompaniju između 7 i 9 milijuna eura na dan.

Komentiraj