Spomenik “Trudna memorija” na retrospektivi Sanje Iveković ‘Works of Heart (1974.–2023.)’

U četvrtak, 15. lipnja, u 20 sati u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu otvara se ‘Works of Heart (1974. – 2023.), prva sveobuhvatna retrospektiva jedne od najvažnijih hrvatskih umjetnica, Sanje Iveković, u njezinoj zemlji.

Retrospektivna izložba kustosice Zdenke Badovinac ostvarena je u suradnji s Kunsthalleom iz Beča gdje je prikazana prošle godine, a  zagrebačko izdanje uključuje i nove produkcije: spomenik Trudna memorija (Pregnant Memory) koji je postavljen ispred muzeja, Izvještaj u sjeni (Shadow Report), veliki broj radova iz kolekcije MSU, te nove segmente – arhiv pod nazivom Točke susreta: Dokumenti u nastajanju, 1968.-1982. kustosice Ivane Bago, te presjek autoričinih aktivističkih aktivnosti.

Posljednjih pedeset godina umjetničko djelovanje umjetnice i aktivistice Sanje Iveković se razvijalo kroz feminističku artikulaciju različitih angažiranih pozicija u odnosu na društveno-političku stvarnost. Srce u naslovu izložbe metafora je koja podcrtava tu angažiranu poziciju, a izložbu predstavlja kao mjesto raznorodnih susreta koji proizlaze iz tema kojima se Iveković bavi u svojem radu.

Jedan segment izložbe osmišljen je kao arhiv pod nazivom Točke susreta: Dokumenti u nastajanju, 1968.1982., koji Muzej suvremene umjetnosti prikazuje kao mjesto susreta institucije i publike, umjetnosti i društva, i raznih generacija, te mjesto čija se institucionalna povijest preklapa s poviješću umjetničkog djelovanja Sanje Iveković.

Arhiv je kurirala Ivana Bago i istražuje rano djelovanje umjetnice te njezinu prvu veću samostalnu izložbu Dokumenti 1949.-1976., održanu 1976. godine u nekadašnjoj Galeriji suvremene umjetnosti u Zagrebu, preteči MSU-a. Obuhvaćajući vrijeme od studija na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti tijekom globalnih studentskih pobuna 1968. do rastuće krize jugoslavenskog socijalizma početkom 1980-ih, arhiv predstavlja izbor umjetničinih poznatih i dosad neizlaganih radova zajedno s izborom materijala iz arhiva umjetnice, uključujući crteže, skice, bilješke, fotografije, pisma, izložbene plakate, knjige i časopise. Uključen i manji izbor građe iz drugih osobnih i institucionalnih arhiva, kao i nekoliko priloga pozvanih suradnika.

Metafora srca u naslovu izložbe podsjeća i da je našem društvu potrebno više solidarnosti u vremenu kada se krize nižu jedna za drugom. Važan dio izložbe su radovi u kojima se umjetnost aktivno uključuje u aktualne društvene i političke borbe, ali i u očuvanje sjećanja na emancipacijske borbe iz prošlosti. Karakterističan spoj umjetničina feminističkog angažmana i kritičke intervencije u politike sjećanja vidljiv je i u jednoj od novih produkcija na izložbi, radu Trudna memorija koji predstavlja zagrebačku verziju slavnog rada umjetnice Lady Rosa of Luxembourg (2001.) posvećenog ženskom doprinosu antifašističkoj borbi. U kontekstu zagrebačke izložbe, skulptura Trudna memorija je postavljena ispred zgrade Muzeja suvremene umjetnosti. Zajednički elementi dvaju spomenika jesu pozlaćena skulptura trudne ženske alegorije, njezin postament u obliku obeliska i skupina rodno određenih alegorijskih i uvredljivih riječi koje se nižu oko podnožja spomenika. Ključni novi element popis je svih imena žena koje su proglašene narodnim heroinama Narodnooslobodilačke borbe u Jugoslaviji iz Drugog svjetskog rata.

Izvještaj u sjeni (shadow report) izraz je koji se koristi za izvještaje nevladinih organizacija kao dopune ili alternative službenima koje su vlade dužne dostavljati prema raznim sporazumima o ljudskim pravima. Od 1998. Iveković u seriji radova Izvještaj u sjeni (Shadow Report) koristi izvještaje koje su sastavile ženske organizacije o stanju ženskih prava u zemljama koje su ratificirale, ili odbile ratificirati, CEDAW (Konvenciju o uklanjanju svih oblika diskriminacije žena, koju je UN prihvatio 1979.). U suradnji sa ženskim organizacijama Iveković je uredila tekst izvještaja i skratila ga na dvije stranice A4 formata, koje ispisuje i uključuje u svoje samostalne i skupne izložbe u obliku zgužvanih crvenih papira razbacanih po izložbenom prostoru, poput škarta.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner