Spomenik Nikoli Tesli vraća se u Gospić nakon trideset godina

U Gospiću se ovih dana odvijaju završni radovi na Trgu Nikole Tesle, gdje će ubrzo ponovno biti postavljen kip koji je do Domovinskog rata bio u njegovu rodnom gradu. Spomenik je na trgu stajao od 1981.godine, a tijekom rata u 1990-ima Teslin spomenik je na tadašnjem gradskom trgu srušen miniranjem.

“Odvijaju se posljednji radovi na Trgu Nikole Tesle, a ubrzo će tamo biti postavljen i kip našeg poznatog sugrađanina. Dogovorili smo se da bismo svečanost predstavljanja novouređenog trga i povratka Teslina kipa obilježili 23. travnja”, kazala je zamjenica gradonačelnika Gospića Kristina Prša za Večernji list.

Zamjenica gradonačelnika naglasila je da detalje svečanosti događaja neće otkrivati a cijelo događanje ovisi o epidemiološkoj situaciji tada i mjerama i ograničenjima koja će biti na snazi. “Nadam se da će se situacija popraviti i da će sve biti kako planiramo”, istaknula je.

“S obzirom na to da je Tesla bio doista posebna i neobična osoba, htjeli smo i da obilježavanje ne bude obično, već posebno. Zato smo dogovorili suradnju s redateljem Krešimirom Dolenčićem koji je pripremio doista poseban program, na vrhunskoj razini, kakav Tesla i zaslužuje”, kazala je.

Uređenje trga odvijalo se u dvije faze. U prvoj su se fazi odvijali sami građevinski i postavljanje posebnog osvjetljenja, a druga faza bila je nabava i postavljanje neuobičajene urbane opreme. Koncept je osmislio arhitekt Timotej Kritovac, a sredstva je osigurao Grad Gospić ukupne vrijednosti oko 2,1 milijun kuna.

“Sve to čini poseban spoj prirode i ljudskog stvaralaštva, starih i novih materijala”, naglasila je zamjenica gradonačelnika.

Odljev spomenika koji je nekada bio na trgu u Gospiću nalazi se u ljevaonici Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, a brigu o njemu vodi Ministarstvo kulture, koje je Gradu pomoglo u realizaciji ovog projekta.

“Povratak spomenika Nikole Tesle u Gospić od iznimne je važnosti za naš grad i drago mi je da smo obećano ispunili. Sigurni smo da će ovaj potez donijeti mnogo dobroga Gospiću i njegovim stanovnicima, kao i da će postati vrlo drago mjesto okupljanja građana i naših gostiju”, kazao je gradonačelnik Karlo Starčević.

Ovim projektom stvara se jedinstvena veza sa svjetskim izumiteljem po kojemu je već nazvana ulica u Gospiću te Memorijalnom centru u rodnom Smiljanu gdje se svake godine obilježava manifestacija na njegov rođendan ‘Tesla Power of Lights’.

Kip Nikole Tesle ubuduće će krasiti prostor ispred Kulturno-informativnog centra u Gospiću, koji je sada uređen u novi trg modernog i minimalističkog stila, kakav je bio i stil poznatog izumitelja.

Komentiraj