Spomen ploča HOS-ovcima prebačena u Novsku

HNA/ Lana SLIVAR DOMINIÆ/ ua

Spomen ploča jedanaestorici poginulih HOS-ovaca skinuta je sa zgrade dječjeg vrtića u središtu Jasenovca u četvrtak oko 13 sati i prebačena desetak kilometara iznad Novske, na mjesto gdje je podignuto spomen obilježje braniteljima koji su poginuli na novljanskome ratištu.

U 13,40 sati spomen ploča, koja u grbu HOS-a sadrži ustaški pozdrav “Za dom spremni”, postavljena je na za to pripremljeni teren na Trokutu iznad Novske, a do ovog trenutka, iako je najavljena komemoracija, nikog od predstavnika HOS-a nema na tom mjestu.

Skidanje spomen ploče u Jasenovcu počelo je u 10 sati i trajalo gotovo tri sata jer su radnici novljanskog Komunalca uz prilične poteškoće uspjeli skinuti ploču, a da je pritom ne oštete.

Predstavnici Udruge dragovoljaca Hrvatskih obrambenih snaga izjavili su u četvrtak da je premještanje sporne ploče u Novsku “u izvornom obliku” kompromisno rješenje koje su dogovorili s predstavnicima Vlade. Zauzvrat je legaliziran pozdrav “Za dom spremni” u HOS-ovom Statutu i znakovlju, ustvrdili su.

“Ploča je postavljena u Jasenovcu u skladu sa svim zakonskim propisima u suradnji s obiteljima poginulih braniteljima. Domovinski rat jedini je pokret kojem su pripadali. Branili su zemlju bez ideologije”, rekao je  predsjednik Udruge dragovoljaca Hrvatskih obrambenih snaga Grada Zagreba Ivan Friščić na konferenciji za novinare.

Komentiraj