Spojen Pelješki most, objedinjen hrvatski teritorij; Plenković: “Veliki svehrvatski projekt”

U srijedu u 23,08 Pelješkim mostom spojen je hrvatski teritorij, a 18 minuta poslije ponoći na mostu je počela službena svečanost, koja će biti okončana vatrometom duž cijele, dva i pol kilometra duge građevine.

Govoreći tijekom svečanosti na upravo spojenome Pelješkom mostu, premijer Andrej Plenković konstatirao je da je “Hrvatska spojena”. “Ovaj projekt bio je san mnogih u proteklih 25, 30 godina, a mnogi su sanjali o njemu i ranije. Mi smo danas riješili problem koji traje 300 godina. To je fascinantno postignuće hrvatske države, i najbolje potvrđuje tezu u modernom suverenizmu: kako osigurati strateške nacionalne interese, a učiniti to uz osnaženu, oplemenenjenu i puno utjecajniju poziciju Hrvatske u međunarodnoj zajednici, kao članice EU”, kazao je Plenković.

Kazao je da most ne razdvaja Hrvatsku i BiH, nego upravo suprotno: ispunjeni su svi zahtjevi BiH, i njime će mnogi htjeti proći. “Ostat će trajna stečevina svih koji su težili tom cilju. Ovo je veliki svehrvatski projekt, i tako ga trebamo doživljavati”, kazao je Plenković, dodajući da je financiran s 327 milijuna eura bespovratnog novca iz EU.

S Plenkovićem, na svečanost je stiglo šest ministara, zajedno s predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem, predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, ali reporteri N1 izvijestili su da nije došao nitko ni iz koje druge stranke.

U 22,56 sati počelo je zavarivanje posljednjeg, 165. segmenta čelične rasponske konstrukcije, teško 220 tona i dugog 18 metara, kojim će Pelješki most biti potpuno spojen od Komarne do Brijeste, što označava dugo očekivano povezivanje teritorija Republike Hrvatske.

“Ovo je velik događaj koji smo uspjeli ostvariti uz pomoć Europe i Kine. Ovime realiziramo strateški nacionalni interes. Ovo je najbolji dokaz kako članstvo u EU pomaže Hrvatskoj u realizaciji”, rekao je Plenković, nazivajući gradnju “mostom koji povezuje”. “Ovo je velik dan za hrvatski narod”, kazao je Plenković.

Potpredsjednica Europske komisije i bivša gradonačelnica Dubrovnika Dubravka Šuica izjavila je za N1 kako je ovo simboličan dan spajanja hrvatskog teritorija. “Naše članstvo u EU omogućilo je da ovaj projekt postane stvarnost”, izjavila je Šuica. “Ovaj je projekt simbol našeg članstva u EU”.

Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković izjavio je da samo građani Dubrovnika znaju što Pelješki most znači. “On će cestom približiti Dubrovnik svijetu”, kazao je Franković.

N1 jedna je od hrvatskih televizija koja uživo prenosi taj nesvakidašnji događaj. Ukupna vrijednost mosta iznosi više do četiri milijarde kuna, a 85 posto iznosa financira EU.

Stiglo je dvjestotinjak uzvanika, ali ne i predsjednik Republike, pa ni mnogi drugi zaslužni za ostvarenje ideje o spajanju kopna s poluotokom Pelješcem, što je izazvalo priličnu javnu polemiku. Bit će vatromet, a oko mosta okupili su se mještani okolnih naselja ali i iz cijele Dalmacije. Neki su od njih na pedesetak brodova, a čuje se i pjesma, javio je reporter N1.

Dragan Čović kazao je kako nema razloga da itko u BiH bude nezadovoljan gradnjom Pelješkog mosta, i dodao kako se nada da će svi to vrlo brzo razumjeti.

Nikola Dobroslavić, dubrovačko-neretvanski župan, rekao je da je ovo velik dan za županiju i cijelu Hrvatsku.

“Hrvatska se danas spaja ovim mostom u teritorijalnu cjelinu. Most je predivan, no važnija je korist koju će donijeti kraju”, kazao je.

“Najozbiljniji pristup imala je Vlada Andreja Plenkovića, a uvjeravali smo mnoge vlade, ova je doista shvatila tu važnost”, dodao je.

Bivši predsjednik Sabora Luka Bebić komentirao je za N1 gradnju Pelješkog mosta.

“Mislim da svi dijelimo tu sreću, nadam se da su svi građani ponosni na ovaj dan kad se povezuje Hrvatska. To je uspjeh svih nas”, rekao je Luka Bebić i dodao: “1. 10. 1998. u ime kluba zastupnika HDZ-a u Saboru predložio sam i obrazložio potrebu izgradnje mosta. To je zapisano. Šprlje je bio za gradnju mosta, ali je postao župan nakon što sam ovo izložio u Saboru. San našeg naroda bio je kako bi se to spojilo. Bila je to nerealna zamisao, ali se moralo predložiti da se nađe u pravoj realizaciji, a to je današnji dan.”

“Svi koji traže priče i omalovažavaju cijelu stvar, nisu u pravu, jer oni koji su započeli izgradnju uslijed krize nisu mogli nastaviti”, rekao je o neuspjelom pokušaju.

O Vladi Zorana Milanovića i njegovom utjecaju Bebić je rekao: “Nerado danas spominjem tko je bio s rezervom, tko je bio protiv. Vlada Andreja Plenkovića uspjela je uvjeriti EU.”

Ovime je riješen geostrateški, prometni i gospodarski problem. Kraj će se razvijati brže, naglasio je.

Hrvatski veleposlanik u NR Kini Dario Mihelin za N1 je rekao: “Dvije i pol godine sam u Pekingu i doista čovjek vidi tu nevjerojatnu brzinu kojom ostvaruju građevinske poduhvate. Ostvaruju ih i prije rokova. Ni pandemija nije utjecala u velikoj mjeri. Izdano je skoro 2.000 viza kineskim radnicima, to nije bilo jednostavno uvijek ostvariti, posebno kad je krenula pandemija. Iznimno sam ponosan na sve što smo uspjeli s naše strane da se ovaj projekt privede kraju.”

“Priču o Pelješkom mostu, povjerenju koje je Hrvatska dala kineskoj tvrtki, koja spaja dva dijela EU-a često se može naći u kineskom tisku”, dodao je.

Odabir kineskog partnera, kad je u pitanju kvaliteta, opravdao je povjerenje, istaknuo je, a to će im biti zalog za daljnje projekte u EU.

Načelnik općine Neum Dragan Jurković izjavio je za N1 da je Pelješki most trebao biti sagrađen, neovisno o tome što će most iz Neuma skrenuti velik dio prometa. “Doći će do rasterećenja, a ekonomske efekte vidjet ćemo u budućnosti”, izjavio je Jurković.

Pelješki most, nakon što bude otvoren sljedeće godine u ožujku, oslobodit će građane juga Hrvatske čekanja na dvije granice s BiH kod Neuma.

Premijer Andrej Plenković izjavio je kako je gradnja Pelješkog mosta “fascinantan događaj”.

“Mislim da je to veliki projekt za Hrvatsku, zahvaljujem se svima koji su pridonijeli tome. Fizičko spajanje je fascinantan događaj, drago mi je da se to realiziralo. U mandatu naše vlade smo učinili sve da se ubrzaju procedure. Most je arhitektonski prekrasan, osjećam se sjajno. Postojat će pet velikih postignuća koja će ostati iza naše druge vlade: Pelješki most, dogodine ćemo ući u schengenski prostor, učio ćemo u europodručje 2023., doći će nam Rafali, i peto, kroz godine pred nama obnavljat ćemo Zagreb i Banovinu”, naveo je premijer.

 

Nakon više od 300 godina Hrvatska se kopneno spaja. Pelješki most ostvarenje je sna od kojeg su mnogi željeli odustati

 

 

Komentiraj