SPOJ MODE I GASTRONOMIJE: ‘Bilo je baš zabavno naučiti razliku između pretepenog i denfanog’

Autor:

10.12.2021., Zagreb - Alma Premerl Zoko, modna dizajnerica i stilistica. 

Photo Sasa ZinajaNFoto

Saša Zinaja/NFOTO

Stilistica i modna savjetnica Alma Premerl Zoko usred koronakrize pokrenula je inovativni projekt ‘Women’s days by modniALMAnah’ koji spaja modu i bogatstvo hrvatske tradicionalne kuhinje te otkriva skrivene gurmanske oaze i male lokalne proizvođače autohtonih namirnica

Godina koja polako prolazi mnogima će ostati zapamćena kao godina prilagodbe, usvajanja nekih novih obrazaca, ali i kao razdoblje u kojem su dobre ideje „pale na plodno tlo“ i kao takve se razvile u projekt koji se prepoznaje. Među takvim pričama su i vikend putovanja namijenjena ženama “Women’s days by modniALMAnah”, koja je osmislila stilistica i modna savjetnica Alma Premerl Zoko. Riječ je o inovativnom poslovnom projektu koji spaja modu i bogatstvo hrvatske tradicionalne kuhinje te otkriva što i kako kuhati, a da bude ukusno, što i gdje jesti, a da je proizvedeno lokalno.

“Prisjetimo se početka ove godine, lockdown je bio u svim restoranima, hoteli su radili smanjenim kapacitetima, a u zraku su bili strah i neizvjesnost. U to vrijeme sam ‘furala svoj modni đir’, ženama sam kupovala odjeću kroz privatni shopping, odlazila sam im kući i stilizirala ormare. Većina njih je tada radila od doma, a to što sam im ponudila bio je komadić onog starog života, dokaz da su još uvijek žive. Dok sam im tako slagala outfite za proljeće kojem smo se veselile, mnoge od njih rekle su mi da bi se voljele nekamo za vikend maknuti i u šali su me poticale da nešto za njih smislim”, rekla je za Gastro&Wine Alma Premerl Zoko te dodala da se upravo tada, u šali i veselju, rodila ideja da istraži prekrasne hrvatske krajolike i ponudi im ženski vikend retreat.

Alma Premerl Zoko osmislila je programe za žene koje se vikendom žele maknuti od kuće te im uz modne radionice organizira i gastronomske avanture po cijeloj Hrvatskoj. FOTO: Saša Zinaja/NFOTO

Shvatila je da je za dobar vikend potreban red prirode, red zabave, nekoliko modno-beauty radionica i na kraju dobri hrana i piće, o čemu je rekla: “Osmislila sam putovanje koje bih i sama voljela proživjeti i to je bila formula mog uspjeha. Priroda kao savršena kulisa, prekrasna mjesta u kojima se odsjeda, dva izleta, tri modno-beauty radionice i na kraju dvije autohtone večere i dva ručka kroz koja se otkrivaju gastronomske priče kraja u kojem grupa boravi.”

Tako je sve krenulo, a do sada su žene i „njihova Alma“, kako je od milja svojataju, putovale triput u Liku, dvaput u Ilok te jednom u Međimurje, Podravinu i Karlovac. Za one koje nisu mogle na vikend putovanje osmislila je malo drugačiju nedjelju na Sljemenu, gdje su u Snježnoj kraljici održane brojne radionice, ali i posluženi tipični nedjeljni specijaliteti koji se jedu u Zagrebu – purica s mlincima, juha s rezancima, štrukle, štrudle od jabuka… Lika je ponudila krumpir kao namirnicu od kojeg se rade pole, prelivene sirom basom i zalivene ličkom rakijicom. Kao glavno jelo ovog kraja mogu se jesti ili janjetina ili divlja pastrva pripremljena na različite načine. Od klasičnog pohanja u krupici do kreativnog rješenja s umacima i svježim kajmakom.

Na putovanjima s Almom od Like do Slavonije i Međimurja žene su isprobale i dvobojnu juhu od paprike, namaz od čvaraka, tortu od koprive…

 „Kad dođete u Međimurje, jedna super uspješna žena Tatjana Martinjaš je u Međimurskim dvorima napravila prekrasnu gastro radionicu gdje su se sve žene uhvatile pregače i kuhače i kuhale. Bilo je baš zabavno naučiti razliku između pretepenog, denfanog i kalapajsanog, a što je u Međimurju okosnica kulinarstva. Naravno da je ljeto u Ozlju i Karlovcu bilo inspirativno. Posebno oduševljenje je bilo u handmade radionici Holly Donut gdje se svakodnevno izrađuju i ručno ukrašavaju krafne za svakog tko ih kuša”, rekla je Alma Premerl Zoko.

Posebnu paletu različitih okusa ponudila je Slavonija, točnije, Srijem i Ilok, gdje su svjedočili o bogatstvu gastronomske ponude i ljubaznim domaćinima: “Baza su nam bili Iločki podrumi, koji su nam pružili toliko različitih užitaka da se o njima govori i danas. Na Principovcu, ladanjskom imanju s pogledom na Ilok, jeli smo dvobojnu juhu od paprike, tradicionalni čobanac i srijemsku palačinku, jela koja su na tanjuru pričala priču o tradiciji kuhanja u ovom kraju, ali i novim trendovima u kulinarstvu. U samim Iločkim podrumima nestali su svi mitovi o ribi ovog kraja – pohani som, šaran bez kosti i fiš paprikaš samo su neke delicije koje su se našle na stolu. Naravno, sve sljubljeno s različitim vinima Iločkih podruma. Ilok je bio prava gastro-avantura jer na svakoj adresi na kojoj je grupa bila domaćini su bili ‘široke ruke’, tipično gostoljubivi za taj dio Hrvatske. Tako je grupa isprobala i rakije Destilerije Barbarić, jedine registrirane destilerije u Slavoniji i Srijemu, među kojima je glavna zvijezda rakija Traminka, od sorte grožđa traminac. Kako to ide u Slavoniji, ne pije se ‘na suho’ pa su tako Barbarići pripremili i neobične suhomesnate delicije s lokalnih OPG-ova. Svi su se tada oduševili namazom od čvaraka i čvarcima s čilijem.”

Za svoja putovanja Alma Premerl Zoko bira i dijelove Hrvatske koji još nisu dovoljno istraženi i namjerno istražuje lokacije koje nisu top turističke destinacije, ali su ondje vrhunski doživljaji, zabava i hrana. FOTO: Nikola Zoko

Alma Premerl Zoko za putovanja bira i dijelove Hrvatske koji još nisu dovoljno istraženi i namjerno istražuje lokacije koje nisu top turističke destinacije, želeći ih približiti ženama i potaknuti ih da upravo na takva mjesta otputuju i sa svojim obiteljima. Da svoj posao radi odlično, dokazuju zadovoljne gošće koje nakon povratka u svoje domove uvijek imaju samo pohvale. Tako je bilo i nakon posjeta Podravini. 

“Podravska avantura započela je u Križevcima, točnije, u tvornici čokolade Hedona u kojoj rade osobe s posebnim potrebama i gdje se svakodnevno ručno proizvode praline od najfinijih čokolada. Nakon slatkog, bilo je vrijeme za slano, što smo doživjeli na jedinstvenom OPG-u Rakić gdje se najbolje osjeti obiteljska sloga, ali i ekološka održivost jer sve što poslužuju gostima sami proizvode. Ekološki osviještena Koprivnica bila je baza putovanja. Isprobale smo hranu u ‘Smuteku’, tik uz gradsku tržnicu, koji je zamišljen kao restorančić „s nogu“ u kojem se može pojesti jelo netom pripremljeno od namirnica s tržnice. To je jedan vid zdravog fast fooda koji postoji samo u Koprivnici. U hotelu Zlatan, u kojem smo spavale, kuha žena sa zlatnim rukama, chefica Nikolina Lončar, koja je članica hrvatske gastro reprezentacije i koja je tijekom vikenda pokazala što se sve može skuhati s koprivom – od juhe pa sve do torte. Na kraju, gastronomiju smo osjetili i na Dravskim peskima, točnije, u Kloštru Podravskom gdje se nalazi tradicionalna gostionica ‘Royal’ u kojoj smo doživjele sve običaje vezane uz Martinje, ali i tipične podravske specijalitete koji se jedu zimi – kobasice, krvavice i kiselo zelje“, opisala je Premerl Zoko izlet u Podravinu.

Odredište desetog putovanja u ovoj godini bit će Istra, prvog vikenda u novoj godini ide se na Sljeme, potom sredinom siječnja na skijanje na Platak, a veljača je rezervirana za Zagorje. FOTO: Saša Zinaja/NFOTO

S krajem godine dolazi na red i jubilarno, deseto putovanje u sklopu „Women’s days by modniALMAnah”, a destinacija je Istra, kraljica turizma. Grupa će boraviti u Motovunu, odakle će krenuti u posjet zvjezdarnici u Višnjanu i špilji Baradine, ali i u potragu za tartufima koji će biti tema gastronomskih užitaka na tom putovanju.

Nakon uspješno završene 2021. godine – koja je ovoj svestranoj stilistici, ali i ženama koje su je prepoznale napunila srce i dušu te otkrila neke nove sadržaje i proširila znanja – Alma Premerl Zoko najavljuje nove planove za 2022. godinu. Kako sada stvari stoje, prvog vikenda u novoj godini, već 2. siječnja, organizirat će jednodnevno putovanje na Sljeme i Medvedgrad. “Moramo zdravo započeti godinu. U siječnju ćemo na skijanje na Platak, a u veljači nas očekuje Zagorje”, najavila je Alma.  

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.