SPM METODE Recite ‘ne’ bolovima u kralježnici

facebook.com

O operacijama kralježnice i minimalno invazivnim metodama liječenja kralježnice razgovarali smo s mr.sci. Draženom Kvesićem, dr.med., spec. kirurgom i voditeljem Centra za liječenje bolesti kralježnice Specijalne bolnice Arithera.

NACIONAL: Arithera je prošle godine od poliklinike prerasla u Specijalnu bolnicu. Jeli se što promijenilo po pitanju liječenja bolesti kralježnice?

Već više od godinu dana Arithera funkcionira kao Specijalna bolnica. Modernizirane su dvije operacijske sale i uređen je odjel sa petnaest kreveta, u komfornim jednokrevetnim i dvokrevetnim sobama. Sada smo u mogućnosti potpuno zaokružiti proces liječenja bolesti
kralježnice, od fizikalne terapije, minimalno invazivnih zahvata, klasičnih operativnih zahvata do postoperativne rehabilitacije. Sve se odvija na jednom mjestu, pacijenta od početka do kraja vodi isti liječnik, nakon operacije je pod stalnom kontrolom svoga operatera koji nadgleda proces postoperativne rehabilitacije, sve do odlaska kući. Time se mogućnost postoperativnih komplikacija i grešaka u rehabilitaciji smanjuje na minimum.

NACIONAL: Koje vrste klasičnih operacijskih zahvata na kralježnici sada radite?

Radimo praktički sve operacije na prsnom i slabinskom dijelu kralježnice kod ozljeda, degenerativnih bolesti, upalnih i tumorskih bolesti kralježnice. Najčešće se rade operacije kod hernije diska, suženja kralježničnog kanala, spondilolisteze, sa ili bez stabilizacije kralježnice. Za stabilizaciju kralježnice koristimo najpouzdanije implantate vodećeg svjetskog proizvođača. Novost su i operacije skolioze prednjim pristupom, koje obavlja vodeći hrvatski stručnjak na području liječenja skolioze prof. dr. sc. Vladimir Kovač, a koji se nedavno pridružio našem timu.

NACIONAL: Minimalno invazivne SPM procedure u liječenju bolnih stanja kralježnice više i nisu posebna novost jer ih radite već pet godina. Obzirom da ste prvi u Hrvatskoj počeli raditi takve zahvate, recite nam kako ste zadovoljni sa rezultatima i kako su SMP zahvate prihvatili pacijenti?

Kao i sa svakom drugom metodom, kod dobre indikacije rezultati su dobri. Obzirom da se ja trudim da striktno poštujem medicinske indikacije, rezultatima sam vrlo zadovoljan, a mislim i pacijenti, koji su dobro prihvatili ovu metodu minimalno invazivnog liječenja. Problem SPM metoda je taj da većina pacijenata za njih još uvijek ne zna. Zato bi iskoristio priliku da neke pacijente upoznam a neke podsjetim na ovaj način liječenja. Prije svega, SPM ili „Spine Pain Management“ nije jedan zahvat. To je skupina minimalno invazivnih zahvata na kralježnici (od kojih mi radimo 15-tak, što dijagnostičkih što terapijskih) kojima se dijagnosticira i liječi bol uzrokovana promjenama na kralježnici, većinom degenerativnim. Osnova ovog načina liječenja je igla, koja se pod kontrolom RTG aparata precizno postavi na točno određeno mjesto na kralježnici. Potom se kroz iglu daje lijek ili se posebnim vrstama igala, koje su ujedno i elektrode, određeni živci kralježnice termički onesposobe za prenošenje boli. Ove metode su u rukama iskusnog liječnika sigurne i učinkovite, sa malom mogućnosti za komplikacije. Velika vrijednost ovih metoda je da kod nekih bolesnika mogu otkloniti potrebu za klasičnim operativnim zahvatom na kralježnici, te da smanjuju bolove onim pacijentima kojima se do sada nije moglo pomoći i bili su osuđeni trpjeti bolove. Svi
SMP zahvati se rade u lokalnoj anesteziji i ambulantno, nema potrebe za ležanjem u
bolnici. Jedan do dva sata nakon zahvata pacijenti odlaze kući.

Komentiraj