SPLITSKO LJETO Praizvedba plesne predstave “5 do 12”

foto HINA/ HNK Split

Praizvedbu plesne predstave „5 do 12“ makedonskog koreografa Igora Kirova, a na glazbu Kirila Džajkovskog izveo je plesni ansambl Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) Split u petak na večer na otvorenom prostoru Sustipana u sklopu 61. Splitskog ljeta.

U ovoj predstavi Kirova tematizirana je navika ljudi da sve rješavaju u zadnji trenutak, to jest u 5 do 12. U povodu splitske praizvedbe Kirov je izjavio kako je život kocka koja se okreće i kotrlja, a nakon što padne sami odlučujemo hoćemo li prihvatiti ishod ili ne.

“Živjeti u vremenu gdje se kocke bacaju ili padaju točno u 5 do 12, a ponekad i u 5 poslije 12, znači da trebamo uvijek biti spremni na sve. Upravo je tako i ovoga puta u ovom mom svijetu kockia i boja”, kazao je Kirov o svojoj koreografiji plesne predstave „5 do 12“ praizvedene na 61. Splitskom ljetu.

 

  • Kirov je obrazovan u Makedonskoj baletnoj školi u Skopju te u nizozemskoj Akademiji za ples u Rotterdamu, a nakon završetka obrazovanja plesao je u različitim europskim trupama te surađivao s nizom istaknutih koreografa. Ostvario je koreografije s brojnim uglednim baletnim kućama i trupama širom Europe i svijeta, a 2007. osniva vlastitu plesnu trupu “The Kirov Dance Company” s kojom uskoro osvaja brojne nagrade i priznanja.

 

Makedonski skladatelj i producent Kiril Džajkovski, jedan je od najcjenjenijih balkanskih umjetnika elektronske glazbe. Džajkovski integrira elektronsku s tradicionalnom makedonskom glazbom i glazbenim inspiracijama iz baštine drugih dijelova Balkana. Priznati je skladatelj filmske i kazališne glazbe, višestruko nagrađivan, a njegovo je povezivanje klasicizma, elektronike i etno elemenata omiljeno među vrlo širokim krugom publike.

Nakon praizvedbe “5 do 12” bit će na Sustipanu izveden 8. i 9. kolovoza, a već 12. kolovoza predstava će, kako je najavljeno, gostovati na međunarodnom kazališnom festivalu Ohridsko ljeto.

Komentiraj