Pixsell

SPLITSKO GRADSKO VIJEĆE Nagrade za životno djelo Dragi Štambuku, Ivi Banoviću i Feđi Klariću

Dobitnici nagrada Grada Splita za životno djelo za 2016. godinu su veleposlanik u mirovini Drago Štambuk, profesor emeritus, ginekolog Ivo Banović i fotoreporter Feđa Klarić, odlučilo je u utorak splitsko Gradsko vijeće.

Kako je obrazloženo, Štambuku se nagrada za životno djelo dodjeljuje za veliki stvaralački doprinos hrvatskoj poeziji, hrvatskom jeziku i njegovim narječjima.

Drago Štambuk rodio se 1950. godine u Selcima na Braču, po zvanju je liječnik i veleposlanik je u mirovini. Iznimni je pregalac hrvatskog jezika, moderni klasik i veliki pjesnik svijeta i domovine. U 40 godina književnog djelovanja izdao je više od 60 knjiga poezije, prijevoda, eseja i antologija. U svojem je djelu uvijek afirmirao svoje stvaralačko polazište – grad Split, u kojemu je odrastao i koji snažno kreativno živi u njemu, navodi se u obrazloženju.

Liječniku Banoviću se nagrada za životno djelo dodjeljuje, kako je obrazloženo, za cjelokupan doprinos stručnome i znanstveno-nastavnom radu te razvoju i unaprjeđenju znanosti iz područja ginekologije i opstetricije, posebice perinatologije i patologije trudnoće.

“Profesor emeritus Ivo Banović utemeljitelj je suvremene perinatologije i posebne skrbi o patologiji trudnoće u Splitu. Zaslužan je za uvođenje novih metoda, ultrazvučne ginekološko-opstetricijske dijagnostike te elektroničkog nadzora ploda u trudnoći. Kao predstojnik Klinike za ženske bolesti i porode splitskoga KBC-a, organizirao je rad prema suvremenim zahtjevima struke te poticao edukaciju novih naraštaja liječnika”, stoji u obrazloženju nagrade.

Feđi Klariću nagrada za životno djelo, kako je obrazloženo, dodjeljuje se za poseban doprinos u fotonovinarstvu kojim je predstavio i trajno obilježio splitsku, dalmatinsku i hrvatsku svakodnevicu i važne događaje nekoliko desetljeća.

Splitsko Gradsko vijeće također je odlučilo dodijeliti Osobnu nagradu Grada Splita za 2016. godinu Ani Lešini za posvećenost u pružanju pomoći potrebitima, nesebični društveni angažman i humanitarno-volonterski rad.

Odlukom splitskoga Gradskog vijeća Skupna nagrada Grada Splita za 2016. godinu dodjeljuju se Športskom savezu invalida Grada Splita i Udruzi “Most”.

Komentiraj