Splitsko Gradsko vijeće jednoglasno prihvatilo odluko o prikupljanju komunalnog otpada

hina

Splitsko Gradsko vijeće u srijedu je jednoglasno prihvatilo odluku o javnoj usluzi prikupljanja miješanoga komunalnog otpada i biorazgradivoga komunalnog otpada na području grada.

Za takvu odluku glasovalo je 30 nazočnih vijećnika, a ona se temelji na Uredbi Vlade RH po kojoj diljem Hrvatske postoji obveza odvojenog odvoženja i prikupljanja otpada od 1. veljače 2018.  Zamjenik gradonačelnika Nino Vela nekoliko je puta tijekom rasprave pozvao na prihvaćanje te odluke konsenzusom jer je to u interesu građana Splita. Po njegovim riječima, odlukom je predviđeno desetak reciklažnih dvorišta u Splitu, a prikupljeni komunalni otpad odvozit će se najmanje tri puta na tjedan.

Vijećnica stranke Pametno Kristina Vidak zamjerila je što se ta odluka nije prije prihvatila, a ne zadnji dan uoči isteka roka na temelju Uredbe Vlade RH.
Vijećnik Mosta Ante Čikotić istaknuo je potrebu uvođenja komunalnog reda u Splitu.
“Split je europska prijestolnica smeća, trebamo riješiti problem odlagališta Karepovca i komunalnog otpada te tako postati prijestolnica komunalne urednosti”, rekao je Čikotić.
Predsjednik kluba vijećnika HDZ-a Petar Škorić istaknuo je kako je današnje prihvaćanje te odluke korak naprijed jer se kasni u izradi plana gospodarenja otpadom.
“Cilj odluke je uspostava javnoga, kvalitetnoga, postojanog i ekonomski učinkovitog sustava sakupljanja komunalnog otpada na području grada Splita u skladu s načelima održivog razvoja, zaštite okoliša, gospodarenja otpadom i zaštitom javnog interesa”, rekao je Škorić.
Po njegovim riječima, glavno načelo te odluke jest građanima omogućiti odvajanje i odlaganje otpada u reciklažnim dvorištima, što će u konačnosti znatno smanjiti njegovu ukupnu količinu.
Ravnatelj splitskoga komunalnog poduzeća Čistoće Miroslav Delić rekao je novinarima da će se na temelju te odluke na splitskim ulicama postaviti nekoliko tisuća spremnika za odlaganje komunalnog otpada.
“Morat ćemo postaviti i dodatne spremnike za papir i biootpad, a to čini oko 45 posto ukupnog udjela komunalnog otpada”, rekao je Delić.
Po njegovim riječima, na splitskom će se području osigurati oko 300 zelenih eko-otoka za prikupljanje papira, tetrapaka, stakla i plastike.
Objasnio je kako će se na novi način obračunavati naknada za komunalne usluge tako što će, umjesto dosadašnjeg kriterija koji je uzimao u obzir kvadraturu ili volumen prostora u kojemu građani žive, kriterij biti veličina spremnika kojim se građani koriste, pojedinačni udio u zajedničkom spremniku te broj članova kućanstva i broj odvoza otpada”.

“Novi način obračuna je pravilniji jer on znači da će u onom prostoru gdje ima više odvoza i više članova kućanstva cijena biti veća, a ondje gdje je manje članova obitelji i manji broj odvoza komunalnog otpada cijena će biti manja nego do sada”, rekao je Delić.

Također je rekao kako je 1. studenoga ove godine rok za “postavljanje infrastrukture za komunalni otpad”, to jest spremnika. Dodao je da su za prekršitelje komunalnih usluga kazne između 500 i nekoliko tisuća kuna, ali prvo kršenje komunalne usluge neće se financijski kažnjavati nego će imati obilježje opomene.

Komentiraj