Splitski liječnik: “Kako ide cijepljenje prvom dozom? Skoro pa nikako”

Ravnatelj Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije Marko Rađa u ponedjeljak je za Dnevnik HTV-a komentirao epidemiološku situaciju u Splitu te početak testiranja po ambulantama obiteljske medicine.

Dvadeset tisuća brzih testova podijeljeno je na razini županijskoga Doma zdravlja, a Rađa je rekao da zasad nema problema. “Testovi su stigli u petak u toku dana. Jedan dio je distribuiran u petak, drugi se nastavio distribuirati danas. Sutra se distribuira dalje, s time da je nekih 20-ak ambulanti već od ranije imalo testove. Jer neki doktori, neke ambulante na izoliranim područjima testiraju već pet – šest mjeseci”, objasnio je.

Naglasio je da nije riječ o masovnom testiranju, nego testiranju pacijenata uz dogovor – pacijenti se moraju najprije javiti svom liječniku a onda u suradnji s njim odlučiti kada će doći na testiranje.

Dio ambulanti obiteljske medicine, dodao je, nisu pravo mjesto za testiranje jer nemaju dodatne prostorije u kojima bi se moglo organizirati testiranje.

Rađa je i koordinator cijepljenja u Spaladium Areni. Na pitanje kako stoje s prvom dozom, odgovara: “Skoro pa nikako”. Od početka godine, objašnjava, aplicirali su oko 700 prvih doza. To je, kaže, doslovno zanemariva brojka.

Komentiraj