Splitski HDZ-ovci zazivaju fijasko u drugom krugu kako bi se pokrenulo pitanje odgovornosti Ante Sanadera

Zvučni poraz HDZa na splitskim gradskim izborima iz temelja je uzdrmao ovu stranku do razine na kojoj se otvoreno najavljuje preispitivanje odgovornosti njenih vodećih ljudi i to zbog nekoliko kolosalnih propusta

U stožeru splitskog HDZ-a u nedjelju navečer, kada su s terena počeli pristizati prvi rezultati izvanrednih lokalnih izbora koji su pokazivali premoć Ivice Puljka i potop ove stranke s kandidatom za gradonačelnika Zoranom Đogašem, jedan istaknuti član HDZ-a povjerio se reporteru Nacionala: ‘’Ovdje molimo nebesa da sve završi u prvom krugu i da se spasimo od daljnje blamaže u drugom krugu izbora. Velik dio HDZ-ovaca čak zaziva potpuni fijasko kako bi se napokon pokrenulo pitanje odgovornosti Ante Sanadera, jedinog stvarnog gazde i kadrovika ovdje na terenu’’.

Čudo se ipak nije dogodilo – Puljku je nedostajalo tek 350 glasova za apsolutnu većinu – no zvučni poraz HDZ-a svejedno je uzdrmao ovu stranku do razine na kojoj se otvoreno najavljuje preispitivanje odgovornosti njenih vodećih ljudi. I to zbog nekoliko kolosalnih propusta: s jedne strane loše predizborne strategije i taktike, a s druge zbog evidentno lošeg terenskog rada, ali i sasvim očitog bojkota na biralištima. ‘’Uz mizerno malu izlaznost naš kandidat je jedva dogurao do 25 posto glasova, a lista je osvojila jedva preko 10 tisuća glasova, za trećinu manje nego lani. Da smo samo dovukli naše simpatizere, komotno smo mogli postići rezultat sličan Puljkovu, pa i bolji. No očito problem nije bio samo u organizaciji, nego je postojao i bojkot’’, rekao je za Nacional drugi istaknuti HDZ-ovac. Svoje tvrdnje on temelji na konkretnim podacima s birališta: odaziv u istočnim i rubnim dijelovima grada bio je manji od prosjeka i znatno niži nego u ‘’urbanijim’’, zapadnijim dijelovima Splita. A upravo četvrti poput Mejaša, Sirobuje, Neslanovca ili Brda na većini prethodnih lokalnih izbora bile su veliki bazen HDZ-ovih sigurnih glasova. Dapače, upravo predsjednik ogranka Vice Mihanović na Mejašima je više godina bio predsjednik kotara i predstavljao ga je kao svoju bazu.

Čudo se na splitskim izborima u nedjelju navečer ipak nije dogodilo, a Ivici Puljku je nedostajalo tek 350 glasova za apsolutnu pobjedu već nakon prvog kruga, ali bez obzira na to, u taboru stranke Centar slavili su pobjedu koja im gotovo sigurno omogućuje komotno vladanje drugim najvećim gradom. FOTO: Miroslav Lelas/PIXSELL

Fijasko ove stranke na izvanrednim lokalnim izborima u drugom najvećem gradu u državi, jedinima koji će se održati u iduće dvije godine, za predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića neugodno je suočavanje s činjenicom da je HDZ u svojoj donedavnoj velikoj utvrdi kadrovski potpuno devastiran i da – koliko god se nominalno zalagao upravo za ove izbore – nije bio u stanju proizvesti kvalitetnog kandidata za gradonačelnika koji bi ujedno bio i član stranke, poput Andre Krstulovića Opare prije pet godina. Takvo stanje niz sugovornika redom pripisuje utjecaju političkog tajnika i predsjednika županijskog ogranka Ante Sanadera: on je upravo prije pet godina zagospodario i dotad nešto samostalnijim splitskim gradskim ogrankom HDZ-a, postavio svoje kadrove i marginalizirao sve članove koji nisu pripadali njegovu interesnom kružoku. Prošle godine inzistirao je da kandidat za gradonačelnika bude Vice Mihanović, premda je realne šanse imao jedino Krstulović Opara, a nakon što je on hametice poražen i de facto politički potrošen, dijelom zbog svog dvojbenog i kontroverznog doktorata, Sanader je iskoristio utjecaj i zadržao ga na mjestu predsjednika ogranka. I tako doveo HDZ u stanje potpune nespremnosti za izvanredne izbore, što je Puljak znalački iskoristio. U splitskim političkim krugovima javna je tajna da Ante Sanader već dugi niz godina ne dozvoljava da ga nijedan ‘’splitski kadar’’ ne pretekne ni u državnoj, ni u stranačkoj hijerarhiji.

Unutar HDZ-a veći potresi ipak se ne očekuju još najmanje dva tjedna, do drugog kruga izbora za gradonačelnika, za koji je navodno pristigla Plenkovićeva naredba o punoj mobilizaciji članstva

‘’U nedostatku kvalitetnog stranačkog kandidata u posljednji trenutak Puljku se pokušalo parirati imenom Zorana Đogaša – a njegovu kandidaturu Sanader je mudro predstavio kao Plenkovićev, a ne vlastiti izbor. Na taj način osigurao se od odgovornosti za poraz, a s druge strane nije učinio gotovo ništa da pogura rezultat. Dapače, kada je Plenković poslao u Split glavnog tajnika Krunoslava Katičića, uvjeravali su ga da kampanja protječe izvrsno i da će rezultat biti senzacionalan. Đogaš možda jest pristojan i odmjeren, ali u javnosti je potpuno nepoznat – a u stranačkom kontekstu potpuno je nevjerojatno da se već u startu izjasnio da nikada neće pristupiti HDZ-u i da je zapravo mogao biti kandidat bilo koje druge stranke, samo da su ga pozvali. Čak ni na predizbornim plakatima naziv stranke nije bio naveden uz Đogaševo ime. Zašto bi naš prosječni član uopće glasao za njega?’’ pita se treći član HDZ-a i sugovornik Nacionala.

Splitski HDZ ni na ovim izborima nije se distancirao od Željka Keruma kojemu su moć i utjecaj evidentno pali i čiji se kraj političke karijere neumitno približava. Razlog tomu nije navodna bliskost članstva Kerumu, nego se u pozadini nalaze sasvim konkretni interesi županijskog HDZ-a i njegova dugogodišnjeg predsjednika Ante Sanadera. Na razini Splitsko-dalmatinske županije, naime, Sanaderov HDZ već trinaest godina nalazi se u skladnoj koaliciji upravo s Kerumovom Hrvatskom građanskom strankom: moć i utjecaj ravnomjerno su podijeljeni, funkcije razdijeljene, a zbog profila biračkog tijela u županiji izvjesno je zadržavanje vlasti još dugi iz godina, kao uostalom i u prethodna tri desetljeća. Upravo zbog toga HDZ je imao nježan pristup prema Kerumu u svim dosadašnjim predizbornim kampanjama, pa tako i u ovogodišnjoj.

Andrej Plenković dozvolio je jačanje utjecaja Ante Sanadera na splitski HDZ, što je rezultiralo katastrofalnim rezultatom na izborima. FOTO: Ivo Cagalj/PIXSELL

S druge strane, i Željko Kerum je u svojim postizbornim obraćanjima eksplicitno prozivao isključivo Vicu Mihanovića kao predsjednika gradskog HDZ-a, navodno jer je naivno pristao na raspuštanje Gradskog vijeća i prijevremene izbore, a upadljivo je izbjegavao čak i spomenuti Antu Sanadera s kojim plodno surađuje i dijeli vlast u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

‘’Ukratko rečeno: splitski gradski HDZ zapravo je talac županijske organizacije stranke, njenog predsjednika Sanadera i ambicije za zadržavanjem vlasti na toj razini s Kerumom. Moguće je da Sanader time na određen način ucjenjuje ili barem nastoji zaplašiti Andreja Plenkovića; ne postoji drugo racionalno objašnjenje zašto on tolerira kadrovsko, organizacijsko i reputacijsko rasulo HDZ-a u Splitu. Ako ovako nastavi, shvatit će da postoji problem tek kada na izborima za tri godine stranka ostvari nešto lošiji rezultat u županiji, a Kerum istovremeno potone do kraja, pa HDZ izgubi svaku mogućnost formiranja većine. A takav dodatni fijasko sasvim sigurno bio bi i Plenkovićev konačni kraj na čelu HDZ-a’’, uvjerava još jedan sugovornik iz splitskog ogranka ove stranke.

Za predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića neugodno je suočavanje s činjenicom da je HDZ u svojoj donedavnoj velikoj utvrdi kadrovski potpuno devastiran i da nije bio u stanju proizvesti kvalitetnog kandidata

Ondje će se, kako tvrdi dio sugovornika, u idućim danima preispitivati i odgovornost donedavno jako eksponiranih članova poput bivšeg predsjednika ogranka Petra Škorića: njemu se neslužbeno pripisuje da je, nezadovoljan jer ga je Plenković marginalizirao, u proteklim tjednima pružio skrivenu pomoć u okupljanju nekoliko desnih stranaka – Domovinskog pokreta, Hrvatske demokršćanske stranke, Hrvatske stranke prava i Hrvatskih suverenista – koji su uspjeli prijeći izborni prag i osvojiti dva mjesta u Gradskom vijeću. ‘’U stvarnosti, radi se o ljudima vrlo bliskima upravo Škoriću i njihova koordiniranost po svemu sudeći nije slučajna. I to je svojevrsna poruka Andreju Plenkoviću’’, govori jedan od sugovornika Nacionala.

Unutar HDZ-a veći potresi ipak se ne očekuju još najmanje dva tjedna, do drugog kruga izbora za gradonačelnika, za koji je navodno pristigla Plenkovićeva naredba o punoj mobilizaciji članstva i pokušaju izbjegavanja konačne blamaže. No nakon toga evidentno slijedi rekonstrukcija splitskog ogranka koja će, ako ne okrzne Antu Sanadera, po predviđanjima svih izvora iz ove stranke ponovno biti kozmetičkog tipa i vrlo kratkog daha.

Splitski gradski HDZ zapravo je talac županijske organizacije stranke, njenog predsjednika Sanadera i ambicije za zadržavanjem vlasti na toj razini s Kerumom i njegovom Hrvatskom građanskom strankom. FOTO: Miroslav Lelas/PIXSELL

Komentiraj