Splitski dileri u zatvoru zlostavljali zatvorenika: Ucjenjivali ga, tukli i prijetili da će mu silovati djevojku i sestru

USKOK je u utorak priopćio kako je proširio istragu na jedanaest zatvorenika Zatvora Split zbog brutalne iznude i zlostavljanja drugog zatvorenika. Kako se navodi u priopćenju, osumjničeni su drugog zatvorenika ucjenjivali i tukli.

Uskokovo priopćenje u nastavku Vam prenosimo u cijelosti:

“Nakon što je 8. ožujka 2019. doneseno rješenje o provođenju istrage protiv osmero okrivljenika, 3. travnja 2019. rješenje o proširenju istrage protiv osmero okrivljenika te 20. kolovoza 2019. rješenje o proširenju istrage protiv trojice okrivljenika, USKOK je donio rješenje o proširenju istrage protiv četvorice hrvatskih državljana (1998., 1991., 1999. i 1973.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela pokušaja iznude u sastavu zločinačkog udruženja, pomaganja u pokušaju iznude u sastavu zločinačkog udruženja te teške tjelesne ozljede.

Osnovano se sumnja da su IV. okr. i XI. okr., kao pripadnici zločinačkog udruženja protiv kojih se vodi istraga, u razdoblju od 3. do 12. kolovoza 2019., u prostorijama Zatvora u Splitu, prijeteći da će mu silovati sestru i djevojku zatražili od jednog istražnog zatvorenika da im u roku od tri dana plati iznos od 15.000 kuna, iako su znali da prema njima ni po kojem osnovu nema nikakvih dugovanja.

Kako bi ga prisilili da isplati traženi iznos, u dogovoru s istražnim zatvorenicima XIV. okr. i XV. okr. s kojim su dijelili zatvorsku ćeliju, IV. okr. ga je tukao, te su ga dovodili do vrata i glavu mu prislanjali na rešetke prozora gdje ga je XI. okr. u prolazu pored ćelije više puta udario. Uslijed udaraca i izazvanog straha za svoj život, oštećeni je zatražio od majke da im plati traženi iznos.

Nakon toga su IV. okr. i XI. okr. od njega zatražili da im plati još 30.000 eura i prepiše pokretninu vrijednu 23.000 eura, te su ga kako bi ga prisilili na to, IV. okr, XIV. okr. i XV. okr. svakodnevno tukli te ga ponižavali i tako ga prisili da napiše izjavu kojom IV. okr. i XI. okr. prepušta vlasništvo nad jednom pokretninom, a s njegovog novčanog pologa su kupovali predmete u zatvorskoj kantini vrijedne najmanje 500 kuna koje su zadržali za sebe.

Osim toga, u nakani da ga teško ozljede, IV. okr. ga je mokrim ručnikom u koji je bila zamotana plastična boca s vodom udarao po glavi i tijelu, XIV. okr. ga je udarao u leđa, slabine i prsište, a XV. okr. nogama u leđa, uslijed čega je zadobio prijelome rebara, koje ozljede su teške tjelesne naravi”, navode.

Komentiraj