Ivo Cagalj/PIXSELL

Splitska oporba se ujedinila, Baldasar uskoro gubi vlast

Splitski gradonačelnik Ivo Baldasar najvjerojatnije neće dočekati kraj svog četverogodišnjeg mandata: nakon što je odlaskom Željka Keruma i njegove Hrvatske građanske stranke izgubio većinu u Gradskom vijeću, gradska oporba postigla je dogovor o provociranju izvanrednih izbora u gradu. Po dogovorenom scenariju, oni bi se trebali održati istovremeno s parlamentarnim izborima.

 

  • Splitski gradonačelnik Ivo Baldasar najvjerojatnije neće dočekati kraj svog četverogodišnjeg mandata
  • Izgubio je većinu u Gradskom vijeću zbog odlaska Keruma
  • Zbog HDZ-a Kerum otkazao suradnju SDP-u.

Baldasar već nekoliko mjeseci ima velikih poteškoća s provlačenjem odluka u Gradskom vijeću, a i sam je priznao da ima “manjinsku vladu” i da ovisi o raspoloženju oporbe. Zajedno s HNS-om i HSU-om te dvije nezavisne liste koje kontrolira (Ivana Grubišića i Anđelku Visković) ima 16 od 35 glasova, a u međuvremenu je uspio pridobiti bivšeg člana HSP AS Damir Ćosića, pa mu za kvorum i osiguravanje koliko-toliko stabilne većine nedostaje još jedna ruka. I splitski gradonačelnik shvatio je da su novi izbori gotovo neizbježna opcija, pa je ovih dana pokušao privoljeti na suradnju Dašu Dragnić i Daniru Matošić Matičević, dvije vijećnice koje su iznenađujuće napustile inicijativu “Za pametne ljude i pametan grad” Marijane Puljak. One su odbile obrazložiti razloge napuštanja inicijative, ali ne žele ni vratiti svoje mandate – pa ih se u kuloarima već optužuje da će suprotno svojim dosadašnjim stavovima u ključnim trenucima ipak podržati Baldasara i omogućiti mu ostanak na vlasti.

Dosad ključni akter svih zbivanja u splitskoj politici Željko Kerum otvoreno je najavio da na parlamentarnim izborima želi nastupiti zajedno s HDZ-om i o tome je već razgovarao s Tomislavom Karamarkom.

Splitski ogranak stranke nije previše oduševljen tom idejom, pa je za glavni preduvjet postavio Kerumovo jasno distanciranje od SDP-ove gradske vlasti i iskren pokušaj provociranja izvanrednih izbora. Atmosferu za to podgrijavat će se čestim opstruiranjem rada Gradskog vijeća i rušenjem kvoruma, a kada datum parlamentarnih izbora bude poznat, kreće se u konkretnu akciju.

Komentiraj