Prosvjednici protiv ovrhe sedmogodišnjeg dječaka u Splitu već su se preko noći počeli okupljati ispred adrese Pujanke 71.

Pokušavaju zaustaviti ovrhu nad sedmogosišnjim Cesareom koji bi se prema odluci Općinskog suda trebao odvesti njegovom ocu, poduzetniku Alessandru Avenatiju, od kojega je majka Nina Kuluz prije 6 godina pobjegla iz talijsnskog Torina zbog maltretiranja i prijetnji. On ju je, pak prijavio zbog otmice djeteta, a talijanski sud odlučio je da se dijete mora vratiti ocu. Hrvatski sudovi potvrdili su tu presudu.

Okupljanje je najavljeno od 9 do 13 sati na adresi Pujanke 71, u organizaciji građana s Pujanki, branitelja iz tog kvarta i članova Torcide. Svoj su dolazak najavile brojne osobe, među kojima je i Severina. Ipak, građani su se počeli okupljati već iza ponoći, objavljeno je na Facebook stranici ‘Spasimo malog Cesarea’.

UŽIVO:

11:55 Organizatori prosvjeda izašli su iz stana i viknuli okupljenima: “Imamo dobre vijesti! Ovrha se odgađa na neko vrijeme. Možda ćemo vas trebati opet!”

11:54 Saborski zastupnik Mosta Miro Bulj u utorak se pridružio mirnom okupljanju građana u splitskoj četvrti Pujanke, koji se protive najavljenoj ovrsi dječaka Cesarea kako bi na taj način bio vraćen ocu u Italiju, te u izjavi novinarima pozvao na obustavu postupka i pružanje pomoći majci i djetetu.

SPLIT Bulj pozvao na zaustavljanje ovrhe nad djetetom

11:30 Prosvjednici se nadaju odgodi ovrhe nad dječakom

11:15 Organizatori apeliraju na smirenost kako bi se izbjegle moguće konfliktne situacije. Pred stan Nine Kuluz pristiže sve više građana.

11:00 Uskoro se očekuje dolazak sudskih ovršitelja

10:48 Slučaj je komentirao i Mostov Ante Čikotić. “Što će maloljetni Cesare reći o nama, odraslima, kada bude čitao novinske članke ili gledao fotografije ovrhe? Jesmo li učinili sve za njega, i svu drugu djecu, koja prolaze kroz slične probleme?”, napisao je.

ANTE ČIKOTIĆ “U slučaju Cesarea su zakazale institucije”

10:15 “Svi smo šokirani, cijela Hrvatska, Split je na nogama, od kad smo čuli za ovu situaciju. Teško je ženama koje teško ostvaruju ravnopravnost. Ona je pobjegla da sačuva živu glavu i da joj dijete odrasta u dobroj sredini. Ne bježi se od kolača. Napravila je ono što bi napravila svaka majka”, izjavila je za Dnevnik.hr pjevačica Severina koja se pridružila prosvjednicima.

09:40 “Policijski službeni pružaju asistenciju prilikom izvršenja akta od strane nadležnog suda i Centra za socijalnu skrb. Policija postupa sukladno zakonu i pravilniku koji uređuje suradnju između suda, policije i Centra za socijalnu skrb”, rekla je za Index Ana Čepić iz PU splitsko-dalmatinske, dodajući da je javno okupljanje uredno prijavljeno te da ga osiguravaju sukladno Zakonu o javnim okupljanjima.

09:15 U stan Nine Kuluz, u kojemu se nalazi i sedmogodišnji Cesare, dolazi tim psihologa. Policija je metalnim ogradama ogradila ulaz u stan, a prosvjednici su ostali s vanjske strane.

08:45 Nešto prije 9 sati pred stanom majke dječaka, Nine Kuluz, stigla je i policija, koja je počela postavljati metalne ograde. Na mjestu događaja nalazi se oko 200 prosvjednika.

Organizatorica prosvjeda i bliska Ninina prijateljica Vanda Plazonić za RTL je rekla kako ne traže prosvjed, već mirno okupljanje građana koji će poslati poruku svim institucijama da se vidi da one ne obavljaju svoj posao. “Vjerujem da je institucijama dovoljno pola sata da netko promijeni odluku, mi se iskreno tome i nadamo. Ja se nadam da će pobjediti razum i ljubav i da svi vide da se ovdje radi o jednoj strašnoj situaciji da dijete nije dobilo svoja osnovna prava koja ima po hrvatskom zakonu. I nadam se da će oni koji mogu kroz jutro imati vremena reagirati”, kazala je.

Komentiraj