SPLIT Pronađeno preko 300 spornih listića: “Do kraja dana bit će ih više od tisuću”

Autor:

Split, 06.06.2017. - Prebrojavanje nevažećih glasačkih listića u Splitu.
Na fotografiji Davor Grčić.
foto HINA/ Mario STRMOTIĆ/ es

U utorak ujutro započelo je ponovno prebrojavanje svih nevažećih glasačkih litića u Splitu, a nakon četvrtine prebrojanih listića, pronađeno je oko 300 na kojima su uočene ‘naknadne intervencije’, rekao je za Index zamjenik Željka Keruma Davor Grčić Gaga.

“Do kraja dana mogli bismo doći do brojke od preko tisuću spornih listića”, dodao je te otkrio da je veliki broj ljudi na nevažećim listićima svoj glas dalo liku iz crtića Spužva Bobu Skockanom, a veliki je broj listića na kojem su ispisane uvredljive poruke za oba kandidata.

Podsjetimo, Kerum se u ponedjeljak požalio da je pokraden u drugom izbornom krugu za splitskog gradonačelnika, te je najavio podnošenje kaznenih prijava zbog krađe protiv nepoznatih osoba, kao i da će tražiti grafološko vještačenje svakog od 5451 nevažećeg listića (9,46 posto od ukupnog broja glasačkih listića).

Kako ističe izvor blizak Željku Kerumu, bit nije u ukupnom broju nevažećih glasačkih listića, nego u načinu utvrđivanja, točnije vrednovanja je li glasački listić valjan ili nije. Po njihovim saznanjima, preko ili do 80 posto nevažećih glasačkih listića su oni na kojima je zaokruženo Kerumovo ime, ali je negdje nešto drugo napisano na listiću, zbog čega se vodio kao nevažeći listić.

Izvor kaže da je, prema obveznom mišljenju koje je izborno povjerenstvo poslalo svim izbornim biračkim odborima, važno utvrditi stvarnu i nedvosmislenu volju birača kod ispunjavanja listića, što znači da ako je netko, primjerice, zaokružio Željka Keruma i dolje napisao ili nacrtao drugog kandidata, ili pak prekrižio njegovo prezime, da se to uzimalo kao nevažeći listić. No prema tumačenju DIP-a, to je valjani listić, tvrdi taj izvor i dodaje kako se nadaju da će takvih listića biti “puno više od tisuću i nešto”, koliko je potrebno za promjenu rezultata izbora.

Nadalje navodi kako, u slučaju da se novim prebrojavanjem utvrdi da se ne radi o nevažećim glasačkim listićima i ako je njihov broj veći od broja za koliko je HDZ-ov Krstulović Opara pobijedio Keruma, u tom je slučaju Gradsko izborno povjerenstvo dužno te podatke uputiti Županijskom i Državnom izbornom povjerenstvu, radi donošenja nove odluke o izbornom pobjedniku. Doznaje se kako će članovi Gradskog izbornog povjerenstva u utorak morati svaki listić ocijeniti je li pravilan, i to prema DIP- ovom naputku po kojem se mora utvrditi nedvosmisleno jasna volja birača kojeg kandidata bira.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)