Split – Promet slovenskom A-Cosmosu uplatio četiri milijuna kuna

Ivo Cagalj/PIXSELL

Četiri milijuna kuna uplatila je u ponedjeljak splitska tvrtka Promet na račun slovenske tvrtke A-Cosmosa, i to na temelju pravomoćne presude Visokoga trgovačkog suda po kojoj joj mora platiti ukupno 40 milijuna kuna za devet autobusa kojima se početkom 90-ih nastavila koristiti iako ih nije otplatila, potvrdio je večeras za Hinu direktor Prometa Željko Krnić.

Direktor Krnić je rekao da su uplatili 10 posto duga te kako žele prevladati probleme nastale pravomoćnom sudskom odlukom.

Slovenska tvrtka A-Cosmos sklopila je s Prometom 1990. godine ugovor o leasingu za devet autobusa koji je Promet 1993. prestao plaćati, a autobusima se nastavio koristiti. Sudski spor počeo je još 1999.

Tvrtka A-Cosmos kao vjerovnik i Promet kao dužnik postigli su 15. prosinca 2014. sporazum o izvansudskoj nagodbi po kojoj Promet treba isplatiti oko 32,3 milijuna kuna A-Cosmosu u obročnom razdoblju od 2015. do 2018. godine. Sporazum o izvansudskoj nagodbi temelji se na nepravomoćnoj presudi splitskoga Trgovačkog suda od 31. listopada 2014. po kojoj Promet treba isplatiti dug A-Cosmosu, koji je bio vlasnik autobusa, te splitskom poduzetniku Željku Lubini koji je 1998. godine kupio autobuse od Slovenaca.  Dug Prometa se zbog kamata u međuvremenu povećao, a Visoki trgovački sud naložio je Prometu da devet autobusa vrati splitskom odvjetniku Lubini.

Slovenci su se u međuvremenu uknjižili na nekretnine u Sukoišanskoj i Hercegovačkoj ulici na gotovo 20 tisuća četvornih metara u kojima su poslovne prostorije Prometa kako bi si osigurali naplatu tražbina.

O tom se problemu raspravljalo dvije godine na nekoliko sjednica Gradskog vijeća.

Komentiraj