HINA/ HNK/ Matko Biljak

Split: Premijerno izveden balet “5 do 12”

Baletni ansambl Hrvatskog narodnog kazališta Split premijerno je izveo baletnu predstavu “5 do 12” makedonskog koreografa Igora Kirova, praizvedenu na otvorenoj pozornici na Sustipanu u sklopu 61. Splitskog ljeta, kad je, kao i u petak navečer, oduševila publiku.

 Igor Kirov je balet postavio u 12 scena s isto toliko plesača, te kroz predstavu prikazao šest razdoblja ljudskog života: rođenje, djetinjstvo, tinejdžersku dob, zrelost, starost ismrt. U predstavi je producent i višestruko nagrađivani autor filmske i kazališne glazbe Kiril Džajkovski kombinirao klasičnu, elektroničku i etno glazbu, dok je jedan od najistaknutijih makedonskih kostimografa Aleksandar Noshpal kostime za prve scene oblikovao u stilu makedonske nošnje.

  • Kirov je predstavom poručio da je život Rubikova kocka, onako nam je kako kocku sami složimo. “Život treba posložiti poput Rubikove kocke. Međutim, često sudbina zavisi od toga kako nam je kocka pala. Kocka je nepredvidljiva, a mi bismo morali biti spremni na razne mogućnosti. No ovdje na Balkanu to nije moguće, baš zato što uvijek čekamo zadnji čas”, drži Kirov.

Koreograf Igor Kirov je 2006. godine proglašen najnadarenijim mladim koreografom na uglednom natjecanju u Nagoyi u Japanu. Koreografira za mnoge baletne kuće i trupe širom svijeta. Nakon što je na zadnjem Splitskom ljetu uspješno praizveden, balet “5 do 12” je gostovao i na međunarodnom kazališnom festivalu Ohridsko ljeto, gdje je, kao i u Splitu, dobio odlične kritike.

U autorskom timu predstave još je i slovenski scenograf Matija Kovač, koji je osim brojnih, zapaženih i nagrađivanih kazališnih scenografija vrlo aktivan kao dizajner interijera, te likovnih, arhitektonskih i multimedijalnih izložbi. U predstavi nastupaju solisti splitskog Baleta Irina Čaban Bilandžić, Korana Bilan, Matea Milas, Simona Caputo, Nikol Marčić, Katerina Kuznjecova, Artjom Žusov,Remus Dimache,Romulus Dimache, Aleksandar Korjakovski, Ivan Boiko i Askhatbek Yusupzhanov.

Balet “5 do 12” splitska će publika imati priliku vidjeti još 3., 5., 6., 17. i 19. studenog.

Komentiraj