SPLIT: Predstavljena knjiga „Život svetoga Franje“

Pixabay

Knjiga “Život svetoga Franje” u kojoj autor sveti Bonaventura tematizira životopis sv. Franje Asiškog (1181.-1226.), predstavljen je u četvrtak u splitskoj nakladničkoj kući Verbum.

“Ovo remek djelo o životu sv. Franje Asiškog proizišlo iz pera njegova redovničkoga subrata, sveca i naučitelja Crkve, velikog filozofa i teologa, sv. Bonaventure (1221-1274.), dragocjen je dio bogate zapadne duhovne i kulturne baštine i smatra se jednim od najpoznatijih klasika kršćanske duhovnosti”, rekao je glavni urednik Verbuma Petar Balta.

Istaknuo je kako je knjiga napisana na temelju izvještaja Franjine subraće i službenih zapisa o čudima koja su se dogodila po njegovu zagovoru, te da ovaj životopis pruža temeljit i vjerodostojan uvid u vrijeme, mjesto i događaje Franjina života, ali i u samu njegovu osobnost.

 

  • Kako je naglasio Balta, autor knjige sv. Bonaventura, također je velikan Crkve koji svojim naukom i životom stoji uz bok velikomu Tomi Akvinskomu i ostalim velikanima duha. Stoga se uz “Život svetoga Franje” u ovoj knjizi nalazi i opsežna biografija sv. Bonaventure koju je sastavio prevoditelj o. Damjan Damjanović i u kojoj je čitatelju približio život, misao i osobnost toga čovjeka.

 

Bonaventurin “Život svetoga Franje”, koji je franjevački red u jednomu razdoblju proglasio jedinim službeno prihvaćenim životopisom toga sveca, nazvan je “književnim remek-djelom srednjovjekovne hagiografije”, a suvremenom čitatelju osim sadržajnog bogatstva i stilske ljepote nudi izvrstan uvid u duhovnu poruku sv. Franje, koja je iznimno nadahnjujuća i za naše vrijeme, rekao je Balta.

Komentiraj