U Splitu je održan prosvjed protiv najavljene ratifikacije Istanbulske konvencije.

Prosvjed je počeo intoniranjem hrvatske himne. Prosvjednici nose slike premijera Plenkovića na kojima piše “Obmana” i “Plenky idi ća” i skandiraju “Za dom spremni”.

Među prosvjednicima je i saborski zastupnik Hrvoje Zekanović koji je zbog Istanbulske konvencije napustio vladajuću koaliciju, Đuro Glogoški, saborski zastupnici Miro Bulj i Bruna Esih, kao i Željka Markić.

“HDZ vodi politiku SDP-a i HNS-a. To nije normalno. Očekujem da političari u Hrvatskoj počnu slušati što im građani govore. To nije samo Istanbulska konvencija, to je cijeli način upravljanja Hrvatskom”, poručila je Markić.

Govornici Plenkovića pozivaju na ostavku, spominju prvog hrvatskog predsjednika Franju Tuđmana i kritiziraju Vesnu Pusić. Sutrašnje glasovanje o Istanbulskoj konvenciji nazivaju “bitkom svih bitaka”.

Ivana Haberle iz Udruge ‘Žene iz Domovinskog rata’ s pozornice je poručila: “1991., s 18 godina, kao medicinska sestra, dragovoljno sam pristupila obrani Domovine. Dok se HDZ-ov premijer liječio od anemije, ja sam liječila hrvatske branitelje, mnogi su bili baš njegove dobi.”

U vrijeme održavanja prosvjeda na Rivi, na Matejuški se održava protuprosvjed.

“Ovo je jedan aktivistički čin. Drago nam je da će se sutra ratificirati Istanbulska konvencija. Možda da je ranije ratificirana, nekih od žrtava nasilja možda ne bi bilo. 100 žena je od donošenja Konvencije izgubilo život od bliskih ljudi iz obitelji i zato puštamo sto lampiona u more”, izjavila je organizatorica protuprosvjeda.

Organizatori su procijenili da se u Splitu na prosvjedu okupilo 70 tisuća ljudi, a prosvjed je završio porukom organizatorice koja je poručila: “Nadam se da se ovih 5000 jasno čulo”.

Komentiraj