SPLIT Počeli Dani Dioklecijana

Na Peristilu su petak car Dioklecijan i carica Priska uz rimske pretorijance pozdravili puk, čime su u Splitu počeli Dani Dioklecijana (foto ilustracija) koji će trajati do kraja rujna.

Iz Turističke zajednice Splita najavili su da će se u sklopu Dana Dioklecijana svakodnevno održavati bogat program, među ostalim smjena straže – projekt pod vodstvom Hrvatskoga narodnog kazališta koji se pokazao kao jedna od glavnih turističkih atrakcija.

Turiste će svaki dan u podne na Peristilu pozdravljati Dioklecijan i Priska. Osim toga, u sklopu Rimskog đira svaki petak će biti tematske večeri, povorke, formacije legija i borbe gladijatora. Dioklecijanova legija trebala bi oživjeti antičku prošlost, i to kroz projekt Živi muzej na bedemu Cornaro, te tako Splićane i njihove goste vratiti u doba starih Rimljana. Direktorica Turističke zajednice Splita Alijana Vukšić je rekla da su manifestacije utemeljene na oživljenoj povijesti oduvijek bile atraktivne turistima i lokalnom stanovništvu, a podsjetila je kako su prošle godine u suradnji s HNK Split i Dioklecijanovom legijom počeli projekt Rimski đir.

“Pozitivne reakcije domaćih i stranih posjetitelja bile su nam smjernica da ove godine promijenimo koncept manifestacije upravo kroz raspodjelu događaja kroz cijelo ljeto. Tako je ove godine naglasak Dana Dioklecijana na projektu Rimski đir koji će se održavati na Peristilu svaki petak u 20 sati, koji će pružiti većem broju posjetitelja sudjelovanje u oživljavanju povijesti”, rekla je Vukšić.

Dani Dioklecijana trajat će do 27. rujna.

Komentiraj