Split Parking u minusu zbog unajmljenog parkirališta na Gripama, KK Split zadovoljno trlja ruke. Puljak i Ivošević šute, direktor Bartulić nespretnom izjavom razotkrio priču?

Novu su splitsku upravu dočekali “kosturi iz ormara”, ali i pljuske u poslovanju gradske tvrtke koja je jedina dobila “zeleno svjetlo” gradskih vijećnika za prošlogodišnje poslovanje. Split Parking, unatoč minusu, i dalje produžuje ugovor o najmu parkirališta u ulici Slobode, parkirališta tik do male dvorane na Gripama, piše u ponedjeljak portal Dalmacija News.

“Zadovoljni smo da možemo pomoći Košarkaškom klubu Split, s obzirom na situaciju predstečaja, ali i u organizacijskom smislu”, rekao je Marko Bartulić, prvi čovjek ove gradske tvrtke na sjednici Gradskog vijeća, na kojoj je prošlo godišnje izvješće tvrtke koja je u listopadu 2018. godine dobila “nalog za organiziranje” parkirališta od 52 mjesta. Zaključak o davanju suglasnosti da to baš učini Split Parking dao je HDZ-ov bivši gradonačelnik Andro Krstulović Opara.

Danas on “pere ruke” jer je, kako kaže, u razdoblju kada je zaključak donesen bio onemogućen u punom obimu pratiti tekuće radnje, uslijed otkrića teške bolesti.

“Sve oko KK Split vodio je Domagoj Maroević, tada utjecajni vijećnik i Dragan Brtan. Maroević je te 2018. godine bio predsjednik Nadzornog odbora kluba, Brtan je u njemu sjedio kao član”, rekao je Opara.

I trebalo je svega tridesetak dana da dvije strane sjednu za isti stol, dogovore uvjete i obveze, a u članku trećem odluče kako će Split Parking za godinu dana “organiziranja parkirališta” KK Split plaćati naknadu od 320 tisuća kuna. Polovicu odmah, polovicu najkasnije za pola godine.

Ugovor je produživan u dva navrata, a “suma sumarum” novčane strane oko parkirališta je minus u blagajni na Gripama.

I dok iz tvrtke sve pravdaju “nepredviđenim vremenima koronavirusa”, u pozadini se krije složena priča o novcu, razumu i dostojanstvu, unutar ureda u ulici Ruđera Boškovića i pod stranačkim krovištima. Na pitanja poslana mailom nisu odgovarali.

Korist od parkirališta, a oprema u podrumu

“Imamo korist od tog parkirališta”, rekao je Bartulić u telefonskom razgovoru.

Ipak, tablica prihoda i troškova otkriva manjak u blagajni parkinga Gripe i to bez uključenih ulaganja – 400 tisuća kuna opreme potrebne za normalno funkcioniranje.

Brojke tu, ipak, dobivaju neočekivan zaokret pa je zbog fiskalizacije dio kupljene opreme stavljen “u podrum”. Blagajna za parkiralište sada se unajmljuje. I sve to u nepune tri godine, kako se neslužbeno doznaje.

Konkretna pitanja o ovakvim kupi-iznajmi ulaganjima dobio je direktor Bartulić, piše portal.

Do zaključenja teksta na njih nije odgovorio iako je u telefonskom pozivu u više navrata inzistirao na tom “pisanom tragu”.

Nakon nekoliko dana čekanja, povratno su novinari portala slali poruke i zvali Marka Bartulića. Nije bilo jasnog odgovora. Kao odgovor ponudio je tumačenje zakona i zakonskih regulativa sa zaključkom kako “Split Parking poštuje sve odluke splitskog Gradskog vijeća”.

Bartulić nije želio objasniti ni u kojem će roku ulaganja za parkiralište biti i fizički vraćena ili koliko je njegova tvrtka izdvajala za LED reklamu na košarkaškim utakmicama ovog kluba, novi izdatak koji je sam priznao.

Barem su tom reklamom nagovijestili razloge zašto različite brojke za istu stvar pišu u izvješćima Split Parkinga i KK Splita za proteklu 2020. godinu, piše portal.

Ugovoreni najam za parkiralište je jedinstvena brojka. Stoga čudi kako je prihod od parkinga, stavka u izvještaju košarkaškog kluba, bila veća za nekoliko desetaka tisuća kuna od dogovorene cijene za organizaciju parkirališta.

O “nejasnim detaljima” svi šute

Jedini se spomenutoj nabavci opreme za parkiralište protivio Dubravko Franjkić, rukovoditelj svih parkirališta u ovoj gradskoj tvrtki. Iako odgovaran, njegovog potpisa na dokumentu nema. Ni on, međutim, ništa nije komentirao.

Sporna nabavka opreme prije preuzimanja parkirališta bila je tema razgovora i s Dariom Šunjićem, rukovoditeljem plana i razvoja u Split Parkingu. Ni on nije “napamet znao brojke”.

“Nema smisla napamet ništa govoriti. Kazat ću nešto krivo pa ćete se vi uhvatiti toga. Imali smo masu projekata u zadnjih par godina”, kazao je Šunjić.

“Direktor potpisuje ugovor, ali mislim da u toj razlici nema ništa sporno. Knjiži li se na toj stavci još nešto? Zbilja ne znam. Znam da igrači plaćaju mjesečno 100 kuna parkirno mjesto pa je pitanje je li taj iznos direktno prihod Split Parkinga ili kluba…”, odgovorio je HDZ-ov Domagoj Maroević kojeg je, prije nekoliko dana, na mjestu predsjednika Nadzornog odbora košarkaškog kluba zamijenio Ante Vuković, gradski vijećnik ispred liste Ramljak-Mamić.

“Ipak, mislim da je ovaj posao organiziranja parkirališta bio odličan posao i za KK Split i Split Parking”, nije se dao smesti Maroević.

Igrači i stožer – s koje strane na Gripama?

Prihod parkinga dva mjeseca u 2018. godini (kako je parkiralište Split Parking tek preuzeto 31. listopada te godine – op.a.) bio je 75.948 kuna, u 2019. godini brojke su se zaustavile na 511.666 kuna dok je 2020. godine na parkiralištu uprihođeno 332.197 kuna.

Ako je vjerovati izvješćima ove gradske tvrtke, samo nekoliko dana nakon primopredaje vlasti, dogradonačelnik Splita Bojan Ivošević i nije najbolje bio upoznat situacijom na parkiralištu tik do male dvorane.

“Parking koji je gotovo tri puta manji od navedenog, samo s druge strane dvorane na Gripama, uprihođuje godišnje oko 550 tisuća kuna – izrekao je Ivošević 9. lipnja ove godine, razotkrivajući slučaj parkinga kod ugostiteljskog objekta Baoli, kojeg je Javna ustanova Športski objekti dala na upravljanje privatnoj tvrtki My Way, u vlasništvu bliskog Kerumovog čovjeka Tonćija Omrčena.

“Prikriveno sponzorstvo”

“Na parkiralištu kojeg KK Split daje u najam je teško kazneno djelo prikrivenog sponzorstva”, rekao je pred novinarima Omrčen prije  dva dana.

Kasnije je pokazao i službeni zahtjev iz KK Split u kojem je stajalo kako od ovog privatnika, na parkiralištu s druge strane Gripa, žele kupiti 15 mjesečnih pretplata “po povlaštenim cijenama za igrače i stožer seniorske momčadi”.

Dogradonačelnik Bojan Ivošević i gradonačelnik Ivica Puljak o slučaju šute.

Rad gradske tvrtke trebao bi biti transparentan i javno objavljen, što zasad nije, piše Dalmacija News.

 

U Splitu traje rat oko parkinga zbog čega su smijenjeni i članovi Upravnog vijeća. Koncesionar: “Ovo je osveta gradonačelnika Puljka svima koji nisu njegova opcija”

Komentiraj