Splitsko Općinsko državno odvjetništvo podiglo je pred Općinskim sudom optužnicu protiv dvojice muškaraca iz HŽ Putničkog prijevoza te protiv tog poduzeća, koje smatra odgovornima za smrt radnika HŽ-a kojega je krajem lipnja 2015. kod Splita pregazio vlak i usmrtio ga.

 Splitsko tužiteljstvo optužene 44-godišnjaka i 47-godišnjaka te HŽ Putnički prijevoz tereti za kazneno djelo protiv opće sigurnosti.
 Optuženi su da su od 19. do 30. lipnja 2015. kao odgovorne osobe postupili protivno odredbama Pravilnika o zaštiti na radu HŽ-a i Pravilnika o načinu i uvjetima za obavljanje sigurnosti tijeka željezničkog prometa.
 Time su, stoji u optužnici, dopustili da se postupak manevriranja vagonima MDDIm obavlja bez izrađene tehnologije manevriranja za takvu vrstu vagona, znajući da vagoni nemaju stube i rukohvat za manevarski rad.
 Bez manevarskog odreda od najmanje dva člana, optuženi su rasporedili jednog radnika za samostalno obavljanje poslova rukovatelja manevra na vagonu MDDIm, iako su bili svjesni da taj radnik nije pravilno osposobljen za rad na siguran način, kažu u splitskom Općinskom državnom odvjetništvu
 Dodaju da je taj radnik potpuno sam 30. lipnja 2015. u 7,40 sati na željezničkom kolodvoru u splitskoj Kopilici obavljao poslove manevriranja na 5. kolosijeku, mijenjajući smjer vožnje manevarskog sastava sastavljenog od manevarske lokomotive i dvopodnog auto-vagona MDDIm.
 Kada je manevarski sastav započeo manevriranje guranjem po 5. kolosijeku, prelazeći preko skretnice i prolazeći kroz blagu krivinu, radnik je pao pod vlak koji ga je pregazio, pri čemu je zadobio višestruke teške ozljede, od kojih je preminuo na mjestu nesreće.

Komentiraj