SPLIT: “Nemojte da se događaju nesavjesne akcije, vidimo do čega može doći”

Konferencija splitskog stožera civilne zaštite:

“Nažalost unatoč svom trudu i naporu dogodio se upad koronavirus u dom za starije u Vukovarskoj. Ja sam izjavio i kod toga stojim da ću tražiti izvještaj ravnatelja i epidemološke. Shodno tim mišljenjima koje sam dobio, a koja su kontradiktorna, konzultirao sam se s ministrima i dogovorili smo da će ministarstva formirati zasebna tijela i donijeti svoja mišljenja i ja ću shodno tome sankcionirati prema onima koji su, ako jesu napravili propust. Danas sam ipak donio odluku da imenujem magistru Helenu Bandalović, zamjenicu pročelnice zdravstva, kao svoju povjerenicu da bude nadzor i suport za dom za starije u Vukovarskoj. Ona je već sad na terenu. Po konačnom izvješću dvaju timova ministartsva donijet ću odluku o sankcijama”, rekao je župan Blaženko Boban, javlja Index.

“Nemojte da se događaju nesavjesne akcije, vidimo do ćega može doći”, dodao je još Boban.

Novooboljelih u Splitsko-dalmatinskoj županiji je danas 23, rečeno je na presici. Devet je novozaraženih zdravstvenih radnika. Ukupan broj zaraženih zdravstvenih djelatnika u županiji je 117.

Svim korisnicima Doma je mjerena temperatura, rečeno je na presici.

“U respiratorno-intenzivističkom centru hospitalizirana su 102 bolesnika, od toga su 52 pozitivna na koronavirus. Ostali su u obradi. Od 102 bolesnika, sedam je na respiratoru. U bolnicu je jučer prebačeno 49 bolesnika, a jutros još troje, zbog vrućice. Od tih 52 jedan je bolesnik u težem stanju, što se tiče respiratornih problema i covid inspekcije”, rekao je ravnatelj KBC Split Julije Meštrović. Kazao je da su testovi štićenika koji su hospitalizirani, a još im nije potvrđena zaraza, u obradi i da se svakom bolesniku treba pristupiti individualno. Bolnica će uskoro kontaktirati obitelji hospitaliziranih štićenika.

“Operiran je prvi bolesnik sa sumnjom na covid. Od onih troje bolesnika koji su bili na respiratoru, troje koji su skinuti s respiratoru su vraćeni u županijske bolnice.

“Dobili smo informaciju da smo 29.3. pozvani a da senismo javili, išli smo u uvid poziva. Dobili smo dojavu da jedna korisnica ima temperatura, nije znala ni dob. Na uputu epidemologa, rekla je da ima uvjete za stavljanje te osobe u samoizolaciju. Nitko nakon toga nas više nije kontaktirao. Mi ne izlazimo na teren u slučaju temperature kod jedne osobe, u toj situaciji mora reagirati liječnik”, rekla je šefica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Željka Karin.

Župan kaže da je od Željke Karin u podneljak primio informaciju da je Nastavni zavod za javno zdravstvo dobio dojavu o zarazi u Domu. Ponovio je da čeka mišljenja dva ministarstva te da je imenovao povjerenicu kao dodatni nadzor.

“Taj dan kad je zvala sestra i poslije nitko nije zvao, to je populacija koja često ima urinarne infekte i temperaturu i to često prođe kroz dan dva. Treba napomenuti da su to često kronični slučajevi”, dodala je još Karin.

Komentiraj