U organizaciji pet ministarstava krajem travnja u Splitu će se četvrti put održati Jadranska vojna i zrakoplovna izložba i konferencija – ASDA (Adriatic Sea Defense & Aerospace Exhibition and Conference) za koju je dosad prijavljen 131 izlagač oružja i vojne opreme, od kojih 63 domaća i 68 stranih iz 22 zemlje, najavljeno je na konferenciji za novinare u petak u Domu Hrvatske vojske u Lori.

Kako je rečeno, dolazak su potvrdila i 33 strana izaslanstva u kojima će biti vojni i državni dužnosnici.

Riječ je o međunarodnoj izložbi proizvođača oružja i vojne opreme koja se ove godine održava od 26. do 28. travnja u Spaladium areni.

Organizator izložbe je američka tvrtka specijalizirana za organizaciju sajamskih priredaba tog tipa, tvrtka TNT Production Inc. ASDA se održava pod pokroviteljstvom Vlade RH i uz potporu ministarstava obrane, gospodarstva, poduzetništva i obrta, vanjskih i europskih poslova, unutarnjih poslova te financija – Carinske uprave.

Državni tajnik u Ministarstvu obrane Zdravko Jakop rekao je da sve aktivnosti vezane uz ASDA idu po planu te da su zadovoljni jer je dosad prijavljen 131 izlagač, što je dobro za domaće gospodarstvo i za Split jer je rezervirano više od 3500 noćenja. Istaknuo je da je Ministarstvu obrane i Vladi RH, uz promociju i afirmaciju zemlje te proizvođača, osnovni cilj pridonijeti i hrvatskome gospodarstvu, njegovu rastu i jačanju gospodarskih, vojnih i političkih odnosa između partnerskih i prijateljskih zemalja.
Pomoćnik ministra obrane za materijalne resurse i direktor ASDA Roman Mikulić podsjetio je da se ta izložba prvi put održala 2011. godine, a zatim svake druge godine. Dodao je da se MORH stavio u funkciju potpore hrvatskome gospodarstvu, industrijom vojne i dvojne namjene.
“Ovdje se sastajemo s partnerskim zemljama, razmjenjujemo iskustva i iznalazimo rješenja jer smo svi ograničeni proračunskim sredstvima, a sredstva i obrambeni sustav su vrlo skupi jer je to sofisticirana tehnika.  Cilj izložbe je pomoć našim proizvođačima da ostvare izvozne programe i da mogu doći do stranih tržišta”, istaknuo je Mikulić.
Na dan otvorenja izložbe tradicionalno će se održati i pokazna vježba u kojoj će, uz Hrvatsku ratnu mornaricu i Hrvatsku kopnenu vojsku, sudjelovati i Oružane snage SAD-a s helikopterom MH-60S, a najavljeno je i sudjelovanje “Krila Oluje” te zrakoplova F-16 i MIG-21, najavio je zapovjednik HRM-a i komodor Predrag Stipanović  Istaknuo je da je Jadranska vojna i zrakoplovna izložba te konferencija od 2011. godine uvrštena u kalendar međunarodnih vojnih izložaba.
“Tijekom demonstracije želimo pokazati koje su to dostignute sposobnosti i obučenost naših pripadnika u provedbi procedura i postupaka koji se odnose na operacije nadzora mora, ali i jačanja pomorske sigurnosti. Naša će vježba trajati 45 minuta, a za to vrijeme ćemo provesti aktivnost pregleda sumnjivog broda koji je u more odbacio predmet sumnjivog karaktera. Tijekom te vježbe ćemo koristiti novo podvodno vozilo REM 100”, izjavio je Stipanović.

Komentiraj