Split – Izložbom “Univerzum Trebotić” proslavljana 50. obljetnica umjetnikova rada

HINA / Mario STRMOTIĆ

Izložba “Univerzum Trebotić” u povodu 50. obljetnice umjetničkog stvaralaštva Matka Trebotića (1935.) otvorena je u četvrtak navečer u splitskoj Galeriji umjetnina, gdje je predstavljeno više od 90 umjetnikovih djela.

Izložbom je Trebotić predstavljen kroz sve discipline u kojima je stvarao, od tradicionalnih i netradicionalnih slikarskih tehnika i skulptura, preko instalacija u javnom prostoru i prostorno specifičnih instalacija, do scenografije i kazališnih zastora predstavljenih fotografskom i filmskom dokumentacijom.

Izložbu je otvorio Trebotić izlijevajući maslinovo ulje na kamenu crkvicu na koju je položen drveni križ, koji su također dio izložbe i predstavljaju, kako je rečeno, simbole njegova dalmatinskog zavičaja i hrvatskog identiteta.

Pokroviteljica izložbe je predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, a njezin izaslanik Andro Krstulović Opara rekao je kako njezino pokroviteljstvo ima svoje opravdanje jer je Trebotić vrhunski tumač “ne samo našeg identiteta, nego i hrvatske kulture”.

“Nije čudo da su ispred Ureda predsjednice Republike tri Trebotićeva djela koja krase najvažniji ured u našoj državi. To je još jedan dokaz da se internacionalnost i univerzalnost njegove umjetničke poruke ne veže samo za Split, Dalmaciju i (rodni) Brač, nego puno šire”, istaknuo je Krstulović.

 

  • Po Krstulovićevim riječima, Trebotićeva želja za stalnim stvaranjem je najbolji tumač “onog nesalomljivog, živog i mediteranskog u nama”.

 

“Trebotić je vjerni tumač koji saturira svoja umjetnička djela simbolima i obilježjima našeg identiteta, i on to neumorno radi 50 godina”, istaknuo je Krstulović.

Kustos izložbe Branko Franceschi rekao je da se ona sastoji od četiri cjeline od kojih je prva i središnja “Kozmologija Mediterana Matka Trebotića”. “Druga cjelina izložbe je ‘Tlo kao sudbina’ i nazvao sam je tako zbog Trebotićeve vezanosti za dalmatinski kraj. Treća cjelina je ‘Kultura’  i ona predstavlja naš identitet i upućuje na univerzalne korijene egzistencije, to jest svetost života. Četvrta cjelina su četiri instalacije od kojih ćemo jednu postaviti naknadno jer je, zbog tehničkih razloga, nismo uspjeli postaviti za otvorenje izložbe”, objasnio je Franceschi.

Rekao je kako je u povodu 50. obljetnice Trebotićeva umjetničkog stvaralaštva objavljena monografija na engleskom jeziku  “Summa Mediterrane”, koja je iznimno važna jer se njome na međunarodnu scenu plasira naša umjetnost i kultura.

Splitsko-dalmatinski župan Zlatko Ževrnja rekao je za Trebotića da je naš veliki umjetnik.

Izložba “Univerzum Trebotić” bit će otvorena do 31. siječnja 2016.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner