Split branilo jedno vatrogasno vozilo, Karepovac spašavali direktor i desetak radnika

HINA/ Mario STRMOTIĆ

Niti jedno vatrogasno vozilo nije se nalazilo na Karepovcu, kada je vatra u popodnevnim satima ponedjeljka došla do splitskog odlagališta otpada. Sve vatrogasne snage bile su raspoređene na požarištu u Žrnovnici, gdje je bilo posebno kritično i gdje se spašavala kuća po kuća. Požar su ‘dočekali’ direktor Miro Delić i deset radnika. “Jedva smo izvukli žive glave”, rekao je Delić za portal Index.

“Vatra se sjurila s padina Mosora preko Žrnovnice, Kučina i Mravinaca za nekih pola sata. Branili smo Karepovac na sjeveroistočnoj strani buldožerima i cisternama. U jednom trenutku nalet vjetra prebacio je požar iza naših leđa, našli smo se u okruženju. Sa strojevima i cisternom izvukli smo se u posljednjoj sekundi protupožarnim putem na jugoistočni dio odlagališta. Zapaljenje smeća je bilo najkritičnije. Požar se proširio na 30, 40 metara. Oko 9 i pol uspjeli smo se ponovno probiti do smeća koje je gorjelo. Bilo je nevjerojatno”, ispričao je Delić.

Dodao je kako od gustog dima i zapaljenog smeća, te prašine koju je podigla bura nisu vidjeli ‘metar ispred nosa’. Tu su noć, kaže, dovezli oko tisuću kubika zemlje, a nisu stali sve do pet sati ujutro. “Na Karepovcu smo bili sami. Vatrogasce smo zvali, ali su bili zauzeti na drugim lokacijama. Ostalo je nas desetak s tri buldožera i dvije cisterne. Taj dim je toliko gušio, polijevali smo se vodom iz cisterne da bi mogli funkcionirati. Teško je ovo bilo uopće opisati. Nevjerojatni uvjeti. Reflektori punom parom rade, ali se ništa ne vidi”, dodao je Delić.

Zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Split Ivan Kovačević za Index je ispričao kako je u Splitu, zbog sigurnosti grada, ostalo jedno vatrogasno vozilo, a kasnije je i ono poslano, kada je požar došao do Kile i Mejaša. “Radimo po prioritetima. Karepovac je svakako jedan od najvažnijih prioriteta, ali kad imamo preko tisuću kuća koje gore, sve raspoložive snage otišle su tamo. Nismo bili na Karepovcu, kao ni na desetke drugih mjesta. Srećom, nije se ništa dogodilo, možda se nešto moglo dogoditi. Sve snage su gasile požar u Žrnovnici”, objasnio je.

Istaknuo je i da su imali 500 vozila, sva bi bila angažirana u Žrtnovnici. “Mislim da smo dobro odradili i da nema žrtava. Evo podatak. 750 vatrogasaca je bilo uključeno. Da je nas 750 šetalo tri dana po Rivi, netko bi uganuo nogu. A ovdje smo imali 10-ak ispiranja očiju”, rekao je Kovačević za Index.

Komentiraj