Pixabay

SPLIT 3 Žučna polemika o planiranoj gradnji crkve

Na zboru građana u gradskom kotaru Split 3 kojeg je u srijedu navečer organizirala stranka Pametno, vodila se žučna polemika između pristaša i protivnika planirane gradnje crkve u toj splitskoj četvrti, u blizini raskrižja Ulice Brune Bušića i Poljičke ceste koje pripada župi Blatine- Škrape.

Predsjednica stranke Pametno Marijana Puljak rekla je da je zbor građana dio javne rasprave o gradnji te crkve koja traje do četvrtka u ponoć.
Dr. Matko Marušić, prof. Medicinskog fakulteta u Splitu, zatražio je od vodstva stranke Pametno da se izjasni je li za ili je protiv gradnje ove crkve.
“Mi nismo za gradnju crkve na ovom prostoru (u blizini raskrižja Ulice Brune Bušića i Poljičke ceste), ” odgovorila je Puljak.

Uslijedili su burni povici većeg dijela okupljenih Splićana – ‘zašto ste nas onda zvali na zbor građana’, ‘niste nam morali ni dolaziti’.
Na to je Puljak ustvrdila kako je u zadnjih 30-ak godina u Splitu izgrađeno 13 crkvi jedna škola i da trenutačno Split ima drukčije prioriteti za gradnju

U diskusijama koje su uslijedile istaknuto je kako nije točno da je u Splitu izrađeno 13 crkvi nego je uglavnom riječ o proširenju manjih samostanskih prostora u kojim se prakticirala molitva za vrijem komunističkog režima.
“Ova crkva u četvrti Split 3 trebala je biti izgrađena još 1991. godine, bila je pripremljena dokumentacija ali tada je ‘peta kolona’ spriječila njenu gradnju,” rekao je Matej Čelan, stanovnik gradskog kotara Split 3. Po njegovim riječima na udaljenosti 300 metara od mjesta gdje se u četvrti Split 3 planira graditi ova crkva postoje dva parka za pse.
“To znači – vodilo se računa o psima, ali ne i o vjernicima. Sve drugo osim gradnje ove crkve, je demagogija”, zaključio je Čelan.
U diskusiju se uključila i tajnica stranke Pametno Natalia Tafra Bazina rekavši za sebe da je vjernica te je pozvala na kršćansku skromnost. “Isus se nosi u srcu a ne u nekoj zgradi (crkvi),” rekla je Tafra Bazina.

 

Protivnici bi referendum o gradnji crkve; vjernici – ne treba nam referendum nego crkva

Tijekom žučne rasprave u kojoj su diskutanti povremeno jedni drugim upadali u riječ verbalno se sukobljavajući, čuo se i prijedlog da o gradnji ove crkve u četvrti Split 3 treba organizirati referendum.

Na to pristaše gradnje crkve su burno reagirali rekavši kako njima “ne treba referendum nego im treba crkva za 10.000 vjernika u tom dijelu Splita.”
“Crkva mora biti izrađena jer to naši žitelji žele,” poručio je predsjednik Vijeća gradskog kotara split 3 Stipe Čogelja
Arhitektica Mariane Bucat je  na prijedlog stranke Pametno iscrpno tumačila izmjene DPU-a ( Detaljni plan uređenja) kojim je predviđena i izgradnja ove crkve ali se u njime, između ostalog upozorava, kako bi buduća crkva zasjenila obližnje zgrade, ugrozila parkiralište i tržnicu i nogostup na tom  mjestu.
“Osim toga u blizini je već izgrađen Franjevački klerikat a 100 metra od planirane crkve već postoji župa Presvetog Srca Marijinog,” rekla je Bucat.
Njeno izlaganje nekoliko je puta prekinuto upadicama nazočnih u kojim su izražavali nezadovoljstvo njenim tumačenjem.
“Ne postoji 100 metar udaljeno od mjesta planirane gradnje crkve bilo kakva crkva, nego je to mala prostorija za molitvu, , uzvratio je stanovnik gradskog kotara Split 3 Petra Šimundža, replicirajući arhitektici Bucat.
Ante Jukić, također žitelj ovog gradskog kotara je rekao kako je DPU-om iz 2008. godine bila predviđena gradnja crkve na ovom prostoru četvrti Splita 3, ali se taj projekt nije realizirao.
“Prema najnovijim izmjenama DPU-a Splitsko-makarska nadbiskupija je smanjila gotovo za 50 posto prvobitno zamišljeni projekt gradnje crkve u korist većeg broj parkirališnih mjesta i tržnica u neposrednoj blizini,” objasnio je on.

Splitsko-makarski Nadbiskupski ordinarijat reagirao je ranije danas na stajališta koja se protive gradnji crkve u četvrti Splitu 3, u blizini raskrižja Ulice Brune Bušića i Poljičke ceste, priopćivši kako će se crkva graditi na tome mjestu koje pripada župi Blatine – Škrape nakon što se dobiju svi zakonom propisani dokumenti i dozvole.

Crkva će se u župi Blatine – Škrape graditi nakon ishođenja dozvola i “pravomoćnosti svih zakonom propisanih alegata za gradnju”, a bit će na površini od 400 četvornih metara uz trg javne namjene. Predviđene su i prostorije za dva svećenika te dvorane za vjeronauk i druge susrete, ističu iz Nadbiskupskog ordinarijata.

Ocjenjuju kako je “apsolutna neistina” da će zvonik crkve biti udaljen manje od pet metara od stambenih zgrada, kao što su to istaknuli neki dužnosnici u javnoj raspravi o gradnji te crkve.

U vezi s lokacijom nove crkve u župi Blatine – Škrape sva navedena traženja, kao što su tržnica, parkiralište, trg i slično, već su implementirana u prijedlog Detaljnog plana uređenja koji je izrađen u skladu sa zakonskim propisima, pa tako i Zakonom o prostornom uređenju, poručuju.

Komentiraj