Spike Lee objavio kratki film posvećen New Yorku u doba pandemije

New York je centar pandemije koronavirusa u Americi, New York Times u četvrtak je objavio kako je u državi New York zabilježeno više od 330 tisuća osoba oboljelih od koronavirusa dok ih je više od 26 tisuća do sada umrlo. Jedan od najglasnijih predstavnika filmske industrije koji posljednjih nekoliko tjedana upozorava na ovu opasnost je redatelj Spike Lee. On je u četvrtak na Instagramu objavio kratki film „New York New York“, ljubavno pismo gradu i njegovim stanovnicima, naročito medicinskom osoblju.

Kratki film počinje s nekoliko scena današnjeg New Yorka, neobično tihog i mirnog, da bi uslijedile scene ambulatnih vozila i ljudi koji se bore na prvoj crti pandemije. Spike Lee posebno se zahvalio Tini Sinatri, kćeri Franka Sinatre, koja mu je dopustila korištenje pjesme njezinog oca koja se čuje tijekom cijelog filma.

Spike Lee ove je godine trebao biti predsjednik žirija filmskog festivala u Cannesu koji se zbog pandemije neće održati . On je osobno podržao odgodu festivala zbog sigurnosnih razloga. Ujedno, Lee je kritizirao odluku američke države Georgia da u sklopu relaksacije mjera dopusti otvaranje kino dvorana. On je, između ostalog, u službenoj objavio napisao „Ja imam još puno filmova za snimiti, ali se neću kockati sa jedinim životom koji imam“.

Komentiraj