Spike Lee izvrijeđao zeta Donalda Trumpa zbog izjave o neuspješnosti crnaca

Prošlog je tjedna Jared Kushner, viši savjetnik Donalda Trumpa i njegov zet, izazvao reakcije crnačke javnosti kada je gostujući na tv postaji Fox News rekao kako bi crnci morali „više željeti  uspjeh“. Jedan od onih koji su prvi reagirali na tu izjavu bio je redatelj Spike Lee, koji  se oglasio u emisiji The Joe Madison Show radijske postaje SiriusXM.

„Gledajte, umoran sam od toga da nam bjelci govore što bi mi trebali raditi. Kako ovaj tip, ova šupčina, može govoriti što crnci trebaju napraviti? Kao da nismo imali 400 godina robovlasničkog društva, sustavnog rasizma. Mi želimo ono što i ostali Amerikanci žele ali stvari su posložene tako da ne možemo doći do toga. O tome se radi na izborima. I onda on kaže da crnci ne žele uspjeti? Pa neka dođe u Brooklyn i tamo to kaže. Neka dođe u Harlem i priča te brljotine“, izjavio je Spike Lee.

Na to mu je voditelj Joe Madison rekao „Siguran sam da je ono što tebe pogoni prema uspjehu je ono isto što i mene pogoni kao i ljude koje poznajem. Ali, nisu svi ušli u dizalo koje vodi prema vrhu, zar ne?“. Spike Lee je na to rekao kako smatra da se ljude usmjerava u krivu stranu kako ne bi uspjeli. „Kao prvo, taj tip je smeće. Drugo, Amerika je izgrađena na zemlji ukradenoj od domorodaca nad kojima je počinjen genocid zajedno s robovlasništvom. Dakle, mi smo izgradili ovu zemlju! O čemu on priča? Mi ne želimo uspjeti? On je lud!“.

Komentiraj