Špika: II. mirovinski stup prijeti da ‘na svom više ne budemo svoji’

Patrik Macek/PIXSELL

Saborski zastupnik Milivoj Špika (Klub HSLS-BUZ) poručio je u četvrtak kako su se hrvatski građani 1990-ih borili da “budemo svoj na svome”, ali i upozorio kako im prijeti da preko II. stupa mirovinskog osiguranja “na svom više ne budemo svoji”.

Špika je to kazao nakon stanke koju je na početku saborskog zasjedanja zatražio po temi II. mirovinskog stupa.

“Sve priče kako su umirovljenici teret društva i kako se radi njih država zadužuje nisu točne”, istaknuo je i dodao kako trenutno u II. stupu ima 75 milijardi kuna, da će za četiri godine biti 100 milijardi, a za daljnjih deset godina preko 200 miljardi. “To će biti preko dva hrvatska proračuna, koje ćemo mi smještati na račune s kojima ne možemo upravljati i gospodariti i koji konstantno povećavaju javni dug”, rekao je Špika.

Odbacio je tvrdnje da su sredstva u II. stupu vlasništvo bilo kojeg pojedinca jer, ističe, pojedinac ne može do njih doći. “Ovo što kažem nije kontra Vladi, koja kaže da bi se sredstva iz II. stupa trebala iskoristiti i za investiranje u autoceste. Točno, nećemo imati ništa protiv. No, ono što je ključno pitanje na koje nitko ne može dati odgovor jest koliko sada vrijedi ovih 75 milijardi koje su u II. mirovinskom stupu, koliko će vrijediti onih 100 milijardi 2022. ili onih 220 milijardi 2030. godine. Koliko će tada vrijediti dionice ili drugi vrijednosni papiri u koje se investiraju sredstva II. mirovinskog stupa”, pitao se Špika.

Sve priče da će mirovine u II. stupu rasti nemaju, kaže, uporište u nikakvom matematičkom izračunu. “Imamo vrlo jednostavnu logiku. Mi ćemo ove godine u II. stup uplatiti 5,2 milijardi kuna i dat ćemo 2,5 milijarde ‘keš love’ kamata. Za 10 ili 20 godina ne znamo koliko će vrijediti to u što se sada investira . Možda neće ništa vrijediti”, naglasio je.

Špika je ustvrdio kako su svi oni koji su se odlučili na II. stup od toga odustali. “Ovo nije u funkciji navijanja da se on ukine, nego da se otvori politička priča bez navijačkih strasti te da se pokuša naći rješenje i za Hrvatsku i za buduće umirovljenike”, poručio je Milivoj Špika.

Komentiraj