Steven Spielberg se na dirljiv način oprostio od Branka Lustiga

Steven Spielberg na dirljiv se način oprostio od Branka Lustiga, svog prijatelja i kolege, s kojim je producirao film „Schindlerova lista“ koji je 1994. godine nagrađen sa sedam Oscara, uključujući onaj za najbolji film.

„Slomljena srca čuo sam da je Branko preminuo, suosjećam s njegovom obitelji i prijateljima“, rekao je Spielberg. „Kada smo se prvi puta sreli kako bi razgovarali o ‘Schindlerovoj listi’, on je inzistirao na tome da njegovo ime na špici filma nije bitno, a njegova kvalifikacija za sudjelovanje u filmu bila je jednostavna i osobita. Zasukao je rukav i pokazao broj tetoviran u Auschwitzu. Ostavio me je bez teksta a naše predivno prijateljstvo koje je trajalo blizu tri desetljeća rođeno je u tom intimnom trenutku“.

„Bježeći iz horora holokausta, njegovo je osobno putovanje trijumf nade i odlučnosti; priča kojoj djeca mogu težiti“, zaključio je Spielberg. “Uistinu će mi nedostajati.”

Kao dječak, Lustig je bio zarobljenik u koncentracijskim logorima u Auschwitzu i Bergen-Belsenu tijekom Drugog svjetskog rata. Postao je producent i osvojio nagradu Oscar za filmove “Schindlerova lista” i “Gladijator”. “Schindlerova lista”, film koji je Spielberg režirao i producirao, ispričao je priču o Oskaru Schindleru, njemačkom biznismenu koji je spasio živote više od tisuću Židova tijekom holokausta zapošljavajući ih u svojim tvornicama.

Lustig je u svom emocionalnom govoru prilikom dobivanja Oscara 1994. rekao: „Dug je put od Auschwitza do ove pozornice. Oni koji su umrli ostavili su mi baštinu da ispričam – ako preživim – kako je bilo”.

Lustig je darovao svoju nagradu Oscar osvojenu za film “Schindlerova lista” Yad Vashemu, izraelskom spomen području u Jeruzalemu. Pridružio se Spielbergu kako bi pokrenuo projekt u Fondaciji Shoah kako bi zabilježio svjedočenja više od 50 tisuća ljudi koji su preživjeli holokaust.

Komentiraj