Pred oko 500 Šibenčana i gostiju u Šibeniku je u petak navečer svečano otvorena novouređena tvrđava Barone,  čije je uređenje stajalo oko 10 milijuna kuna iz EU fondova.

Otvarajući objekt  šibenski gradonačelnik Željko Burić izjavio je kako i on spada u generaciju Šibenčana koja se šetala šibenskim tvrđavama i pitala se kad će se to blago valorizirati. Na 950. godišnjicu spomena grada i na 29. siječnja na dan muzeja taj je san ostvaren, kazao je Burić.

Rekao je i da je “ekipa mladih” predala 1600 stranica projektne dokumentacije za aplikaciju projekta revitalizacije treće šibenske tvrđave sv. Ivana, izrazivši nadu da će grad Šibenik dobiti novac i za uređenje te treće tvrđave.

Predsjednik Društva Juraj Dalmatinac Nikola Grubic kazao je kako je ponosan što kao predsjednik društva koje je začetnik ideje o revitalizaciji šibenskih tvrđava svjedoči otvorenju.  Desetljećima je tvrđava propadala, a sada je na novom početku, naglasio je.

Pet godina volje, truda i rada se isplatilo, kazao je predsjednik Društva, dodavši kako je u tom razdoblju prikupljena sva potrebna dokumentacija predali gradu kako bi se projekt aplicirao.  Grubić je podsjetio i kako je EU taj projekt proglasila jednim od najboljih i san je postao stvarnost.

Na svečanosti otvaranja večeras su laserima povezane sve četiri šibenske tvrđave a građani su imali priliku razgovarati i s hologramskim barunom Dagenfedom.

Na tvrđavi je uređen prostor za muzejsku zbirku te ugostiteljski objekt koji će uskoro početi raditi.

Komentiraj