Tamara Opačak - Klobučar

SPEKTAKULARNA ZAVRŠNICA U riječkoj karnevalskoj povorci više od 10 tisuća maškara

36. Međunarodna karnevalska povorka, velika završnica svih karnevalskih događanja u Rijeci, počinje ove nedjelje točno u podne. Korzom i ulicama u središtu grada proći će 106 maškaranih grupa s više od 10 tisuća maškara iz cijele Hrvatske i svijeta . Finale ovogodišnjeg Riječkog karnevala, najluđeg doba u godini kojega Riječani i Primorci zovu ‘ peto godišnje doba’ , u Rijeku je doveo brojne goste iz Hrvatske i inozemstva, čak i iz dalekog Japana, Koreje i  SAD, pa  se očekuje da će karnevalsku povorku u središtu grada gledati više od sto tisuća ljudi. Svi oni, kao i maškare u povorci, do večeri će se  zabavljati  uz karnevalski moto   ‘Budi što želiš, dođi na Riječki karneval ! , a Meštar Toni će, kad Korzom uz zaglušujuću zvonjavu svojih zvona prođe i posljednja skupina povorke, Halubajski zvončari , ključeve Grada vratiti gradonačelniku Vojku Obersnelu.

Nakon fešte kakvoj nadaleko nema ravne,  u 20 sati  u akvatoriju riječke luke pred Adamićevim gatom , bit će zapaljen Pust, krivac za sva zla i nedaće koje su nas snašle, a potom se na gradskim trgovima, u kafićima i klubovima, na Korzu i Export Delti,  nastavlja zabava do jutarnjih sati.

U spektakularnoj završnici ovogodišnjeg  Riječkog karnevala  među 106 skupina sa  više od 10.500 sudionika njih 14 dolazi iz inozemstva – iz Italije ,  Slovenije , Crne Gore , Srbije , Mađarske , Bosne i Hercegovine te Sjeverne  Makedonije uz još 12 grupa  iz svih dijelova Hrvatske i najbrojnije, skupine iz Rijeke, Primorja, s kvarnerskih otoka i Gorskog kotara. U sklopu povorke će se moći vidjeti i 67 alegorijskih kola, a sve koji se spuste na Korzo kroz povorku će na šest  pozornica voditi znalci Kvarnevala, popularna riječka lica – glumci, novinari, pjevači.

Uoči nedjeljne završnice Riječkog karnevala u subotu je u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja, Guvernerovoj palači, održan humanitarni Karnevalski bal na kojem su se prikupljala sredstva za nabavku potrebne medicinske opreme za Kliniku za dječju kirurgiju KBC-a Rijeka. Na balu je, uz gradonačelnika Vojka Obersnela, bila i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, brojni veleposlanici u Hrvatskoj i drugi predstavnici diplomatskog zbora.

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Komentiraj