Spasioci uočili prevrnuti spasilački čamac s broda hrvatskog kapetana i jedno beživotno tijelo

Tvrtka Bourbon Offshore, vlasnik broda Bourbon Rhode hrvatskog kapetana Dina Miškića, koji je potonuo na Atlantiku objavila je kako su zrakoplovi koji sudjeluju u potrazi uočili prevrnuti čamac za spašavanje prema kojemu su uputili komercijalni brod koji sudjeluje u potrazi.

Spasioci još uvijek tragaju za 11 nestalih pomoraca, među kojima je i hrvatski kapetan.

Iz tvrtke su najavili kako će uskoro objaviti nove informacije.

Lukša Čičovački, načelnik Sektora za nadzor i upravljanje pomorskim prometom, traganje i spašavanje i zaštitu mora, za HRT je izjavio kako smatra da, u ovom trenutku, najveći izazov spasiteljima predstavlja ogromno područje potrage.

“Izuzetno je teško uočiti osobu u moru ili malu spasilačku splav na tolikom prostoru. Potragu su posljednjih dana otežali i izuzetno loši vremenski uvjeti i loše stanje mora”, kazao je Čičovački.

Otkrio je i kako je Nacionalna središnjica za traganje i spašavanje Rijeka primila vijest o beživotnom tijelu koje je primjetio pilot američkog zrakoplova, a nakon toga i jedne pomorske spasilačke jedinice.

Čičovački je istaknuo i kako je teško procijeniti kakve su šanse za spašavanje nestalih pomoraca.

“Ja sam siguran da će francuski kolege sa svim drugim spasilačkim timovima koji se sada nalaze na Atlantiku napraviti sve da pronađu osobe. Hoće li te osobe biti žive ili možda neće teško je reći. To je neizvjesnost u kojoj se sada nalazimo”, rekao je.

Ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman izjavio je ranije u nedjelju kako se Hrvatska nada pozitivnom ishodu te je naglasio da su hrvatski predstavnici u stalnoj izravnoj vezi s francuskom kompanijom i francuskim kriznim stožerom.

GRLIĆ RADMAN ‘Hrvatska se nada pozitivnom ishodu potrage za pomorcima s Bourbon Rhodea’

 

Komentiraj