EPA/CHIANG RAI

TREĆI DAN AKCIJE SPAŠAVANJA U špilji ostao još jedan dječak i trener

Svih 12 dječaka i njihov trener spašeni su iz spilje na sjeveru Tajlanda. Danas su iz spilje izvučena četiri dječaka, a posljendji je spašen njihov trener.

CNN javlja kako je oko 11 sati iz špilje spašen i deveti dječak. Oko sat vremena kasnije iz špilje su spašena još dva dječaka. U špilji je tako ostao još jedan dječak i trener.

Elon Musk, koji je ponudio pomoć u spašavanju dječaka objavio je video iz spilje, koji pokazuje koliko su teški uvjeti u njoj. Musk je pripremio malu podmornicu koju je poslao na lokaciju u Tajlandu, za svaki slučaj, ako bude potrebna. Ipak, tim spasioca zahvalio se i poručio kako podmornica ne odgovara uvjetima u špilji.

https://www.instagram.com/p/BlBr_mAA9n3/

Kako javlja CNN, rano jutros u špilju je ušlo prvih 19 ronioca, dok bi ostali trebali ući tijekom dana. Američki poduzetnik i izumitelj Elon Musk na Tajland je poslao “mini-podmornicu” koju je napravio njegov tim iz SpaceX-a. Ipak, nije poznati hoće li se podmornica koristiti u spašavanju dječaja.

Još četiri dječaka su izvučena u ponedjeljak iz labirinta spilje Tham Luang koja se nalazi na granici s Mjanmarom, čime je broj spašenih u utrci s monsunskim vremenom koje puni kompleks vodom narasao na osam. Dječaci su u spilji od 23. lipnja.

Vođa operacije Narongsak Osottanakorn rekao je kako spasioci uče iz svog iskustva i kako su u drugom krugu spašavanja bili dva sata brži. Tim inozemnih ronioca i tajlandskih marinaca navodio je dječake tijekom devet sati duge operacije, kroz gotovo 4 kilometara tunela koji su nekad poplavljeni.

Ljudi diljem Tajlanda slave dosadašnji uspjeh spasioca, uključujući i školu Mae Sai Prasitsart koju pohađa šest zatočenih dječaka.

“Veoma sam sretan zbog onih koji su uspjeli izaći i mislim da će danas svi biti vani”, rekao je 14-godišnji Waranchit Karnkaew. “Želim odvesti svoje prijatelje na ručak i da igramo nogomet”, dodao je.

Spasioci ističu kako im je potrebno 20 sati za obnovu zaliha kisika, a očekuje se da će iduća operacija krenuti u utorak poslijepodne po lokalnom vremenu, ako to dopuste meteorološke prilike.

No nisu htjeli otkriti hoće li u idućem pothvatu pokušati izvući svih petero preostalih, a dosadašnji plan bio je izvlačenje njih četvero. “Ovisi o okolini. Ako nam pomogne bog kiše, mogli bi djelovati brzo. No ako to ne učini, to bi mogao biti izazov”, zaključio je Narongsak.

Komentiraj