Spasio Trnje od poplave i čistio cijelu noć, ali sutradan ga priveli, držali do noći i zaprijetili mu sudom

 

Ono što je za policiju “uznemiravanje i vrijeđanje”, za Tihomira Blagusa sa zagrebačkog Trnja zasigurno je bio pravedni odušak zbog umora, iscrpljenosti i nezadovoljstva nesposobnošću vlasti da građane zaštiti od poplave koja se u petak navečer razlila Zagrebom, potopivši kuće, bolnice, stanove i ulice.

ZAGREB: Tijekom noćašnje intervencije zbog nevremena, pri ispumpavanju vode umro vatrogasac

Hina je, naime, danas prenijela “pojašnjenje” zagrebačke policije, prema kojemu je “54-godišnjak u naselju Trnje u subotu priveden jer je uznemiravao i vrijeđao policajce na očevidu, a ne zbog provale u objekt Hrvatskih voda, odnosno otvaranja odvodnog kanala prema Savi”. Vijest nacionalne agencije ne precizira kako je riječ u Tihomiru Blagusu, ali nema sumnje da je riječ o njemu.

U noći s petka na subotu, Blagus i njegov susjed Domagoj Vorberger provalili su u zaključanu odvodnu stanicu na Trnju i otvorili ustavu, pa je poplava otekla u Savu i nije ozbiljno oštetila trnjanske stanove i kuće.

No Blagus je dan kasnije priveden u policiju, koja je danas Hini “pojasnila” da je “25. srpnja 2020. godine oko 12,20 sati zaprimila dojavu o provali u objekt javnog poduzeća Hrvatske vode na Trnjanskom nasipu”.

“Na mjesto događaja, nakon dolaska policijskih službenika i tijekom provođenja potrebnih radnji, došao je 54-godišnjak koji je pokušao ući u prostor u koji je provaljeno. Pri tom je izražavao negodovanje, ometao policijske službenike u provođenju službene radnje te ih galameći vrijeđao, da bi u jednom trenutku krenuo zamahivati rukama u smjeru policijskog službenika. Policijski službenik izdao mu je upozorenje da se smiri i da prestane s narušavanjem javnog reda i mira, a što on nije učinio već je nastavio s takvim ponašanjem”, tvrdi policija.

“Nakon što je upozoren da će zbog narušavanja javnog reda i mira biti priveden u službene prostorije 54-godišnjak je i dalje nastavio s opisanim ponašanjem, oglušio se na naredbu zbog čega su ga policijski službenici, radi pružanja aktivnog otpora, uz uporabu sredstava prisile priveli u službene prostorije”, kažu u zagrebačkoj policiji, dodajuši da je “provedenim kriminalističkim istraživanjem potvrđena sumnja da je 54-godišnjak, pod utjecajem alkohola od 0,88 g/kg počinio prekršaje iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira zbog čega je protiv njega podnesen optužni prijedlog nadležnom prekršajnom sudu”.

Svoju verziju priče Blagus je u nedjelju iznio u Jutarnjem listu. “Došao sam s umoran s posla u Emmezeti i bio sam već zaspao kad me oko 22.30 sati probudila moja 80-godišnja majka. Bila je sva zdvojna, rekla mi je da u njezinoj kući voda šiklja iz sifona. Moja je kuća u dvorištu iza njezine i još je niže pa je voda počela prodirati čim sam otvorio vrata. Potrčao sam isključiti hladnjak i perilicu rublja, a zatim zakoračio u dvorište gdje se već stvorio bazen”.

On i Vorberger provalili su potom u odvodnu stanicu te, uz životni rizik od strujnog udara, otvorili ustavu i spasili Trnje. No Blagus poslije toga nije otišao spavati. “Nakon što se u 1 sat u noći voda povukla, uz pomoć susjeda počeo je čistiti kuću u kojoj je voda napravila veliku štetu. Čišćenje je potrajalo do 4 ujutro”, navodi Jutarnji.

“U subotu oko podneva izašao sam na ulicu pogledati svoj automobil na koji u poplavi nisam niti mislio. Tada sam od susjeda saznao da je policija došla do kućice Hrvatskih voda. Uzeo sam mobitel i otišao tamo. Rekli su mi da rade očevid na osnovi prijave Hrvatskih voda. Vidjeli su krv, no rekao sam da je to moja krv jer sam ozlijedio nos dok sam vrtio kormilo. Htio sam ih snimiti mobitelom, ali mi to nisu dopustili pa smo se posvađali te su me priveli u policijsku postaju”. Pustili su ga u subotu navečer, uz najavu da će “odgovarati na sudu”.

Komentiraj