FOTO: #SPASIME Tisuće građana na prosvjedu

Dalibor Urukalovic/PIXSELL

U Zagrebu je u 11:55 sati počeo prosvjed #spasi me protiv nasilja u obitelji.

Kako javlja Dnevnik.hr, na samom početku prosvjeda, na Tomislavovom trgu pojavili su se motoristi s transparentima i porukom #SPASIME. Policija im je rekla da se moraju maknuti jer blokiraju prolaz.

Na Tomislavovom trgu nema puno policije. Prosvjed je počeo čitanjem imena pretučenih žena žrtava obiteljskog nasilje, a na prosvjed je stigao i premijer Andrej Plenković.

Na Trgu kralja Tomislava okupilo se nekoliko tisuća prosvjednika. “U 2017 počinjeno je 552 kaznena djela, od čega 444 nad ženama. U proteklih je 5 godina, 91 žena ubijena u Hrvatskoj. Taj visok broj ubojstava ne pokazuje tendenciju smanjivanja. Premijer Plenković izjavio je da je svaki dan jedna žena zlostavljena. Samo u 2017, policija je prijavila 11 5000 slučajeva prekršajnih djela u obitelji. No zašto je samo 8% nasilnika osuđeno na bezuvjetnu kaznu? Zašto oni nemaju obvezu dugotrajnog liječenja? Zašto imamo dobre zakone koji se ne provode?”, poručeno je s pozornice.

“Vi ste promjena! Vi ste hrabri ljudi, hvala vam na tome. Znam da među vama ima žrtava nasilja. Svima vama koji ste nam pisali – niste sami. Čujemo vas, vidimo vas i nikada više nećete biti sami. Svi ovi ljudi su s vama. U ponedjeljak nosimo zahtjeve, uručujemo zahtjeve i čekamo dijalog. Nećemo stati dok ne dobijemo odgovore. Niste sami!”, poručila je okupljenima organizatorica Jelena Veljača.

“Državu imamo već dosta dugo, vrijeme je da imamo i društvo, moralno društvo. Jedino na moralnom društvo može počivati budućnost naše djece i generacija koje dolaze”, kazala je Danijela Glad Lipoščak.

#SPASI ME Danas prosvjed protiv nasilja u obitelji

Komentiraj