Španjolsko nogometno prvenstvo neće se igrati u inozemstvu

Trgovački sud u Madridu odbacio je u petak žalbu La Lige, organizatora španjolskog nogometnog prvenstva, o zabrani premještanja utakmice Girone i Barcelone u Sjedinjene Države.

Španjolski nogometni savez nije dopustio odigravanje tog prvenstvenog susreta 26. siječnja 2019. na stadionu Hard Rock u Miamiju tvrdeći da bi to narušilo regularnost natjecanja. Svaki klub, naime, mora u sezoni odigrati po utakmicu na svom i gostujućem terenu sa svakom od preostalih 19 momčadi.

Savez i La Liga su se razišli po tom pitanju, a zajednički moraju donijeti odluku. Njihovi predsjednici Luis Rubiales i Javier Tebas javno su vodili polemiku te ostali udaljeni.

Nakon što je savez na čelu s Rubialesom premjestio lani utakmicu Superkupa u marokanski grad Tanger, a onda i dogovorio sa Saudijskom Arabijom odigravanje Superkupa na tri godine u toj azijskoj zemlji, La Liga je uložila žalbu na otkazivanje utakmice u Miamiju.

No sutkinja suda u Madridu odbacila je tu žalbu napomenuvši kako su autorizaciju za tu utakmicu trebali dati i savez i La Liga, što se nije dogodilo.

Tebas, čelnik La Lige, bio je dogovorio suradnju s kompanijom Relevent prema kojoj bi se 15 godina barem jedna utakmica španjolskog prvenstva igrala u Americi. No nakon presude u petak ostala je mogućnost odigravanja španjolskog Superkupa ali ne i prvenstva u inozemstvu.

„Poštujemo odluku suda, no ne dijelimo mišljenje presude pa ćemo se žaliti na nju. Slažemo se da je potrebna koordinacija sa savezom no ona ne može biti temeljena na proizvoljnim odlukama i protivno tržišnom natjecanju“, priopćila je La Liga nakon objave presude.

„Nastavit ćemo braniti svoja i prava klubova. Igrati jednu prvenstvenu utakmicu u inozemstvu, kao što rade druge lige u ostalim sportovima poput NBA i NFL-a je pozitivno za rast natjecanja, za našu globalnu publiku ali i za sam savez“, dodala je.

La Liga posljednjih godina širi prisutnost u svijetu gdje ima 11 ureda i 46 delegata, a također i 100 milijuna pratitelja na društvenim mrežama.

Klubovi poput Real Madrida, Barcelone i Atlético Madrida popularni su na svim kontinentima gdje se preko televizijskih ekrana prate njihovi nastupi. Ti se klubovi svako ljeto pripremaju za sezonu u Sjevernoj Americi, Aziji i Australiji gdje igraju prijateljske utakmice. La Liga vidi priliku za dodatnom zaradom u slučaju odigravanja službenih natjecateljskih utakmica.

Profesionalni nogomet s povezanim aktivnostima sudjeluje s 1,37 posto u BDP-u Španjolske te zapošljava 185.000 ljudi, podatak je La Lige.

„S igranjem jedne utakmice izvan naše granice možemo stvoriti dodatno bogatstvo za čitavo španjolsko društvo“, poručila je La Liga.

Komentiraj