Španjolska petu godinu zaredom bilježi rekordan broj dolazaka stranih gostiju, pokazuju službene statistike unatoč sigurnosnim prijetnjama nakon terorističkih napada u Kataloniji i političkoj neizvjesnosti zbog zahtjeva za njezinim odcjepljenjem.

Preliminarni podaci španjolske vlade pokazali su da je broj dolazaka stranih gostiju u 2017. godini porastao za 8,9 posto, na 82 milijuna turista. To bi Španjolskoj osiguralo drugo mjesto u svijetu po broju stranih turista, odmah iza Francuske. SAD bi pak bio potisnut na treće mjesto.

Podaci objavljeni u srijedu navečer pokazali su i novi rekord u stavci potrošnje turista u 2017., koja je skočila 12,4 posto u usporedbi s godinom ranije.

Prema konačnim podacima za prvih 11 mjeseci 2017. godine, Britanci su zadržali poziciju najbrojnijh gostiju, s 18 milijuna dolazaka u tom razdoblju, što je povećanje od sedam posto u odnosu na godinu ranije.

Katalonija je ostala najposjećenija španjolska regija, unatoč dva napada u prošlogodišnjem kolovozu u kojima je 16 osoba smrtno stradalo a više od 100 ih je ozlijeđeno. Turizam u katalonskoj prijestolnici Barceloni nakon tih je napada trpio blage negativne posljedice, uz dodatna pogoršanja nakon listopadskog referenduma o neovisnosti, no u međuvremenu se oporavio.

Španjolskom turizmu dijelom su pogodovale sigurnosne prijetnje i drugim popularnim odredištima, poput Egipta i Turske, primjećuje Reuters.

Komentiraj