Sudac španjolskog visokog suda poslao je dvojicu od četvorice osumnjičenika za napad kombijem u Barceloni, Mohameda Houlija Chemlala i Drissa Oukabira u zatvor optuživši ih za članstvo u terorističkoj organizaciji i ubojstvo, prema presudi suda objavljenoj u utorak.

Treći osumnjičenik, Salih El Karib, koji je vodio internetski kafić u gradu Ripolliju gdje je većina od 12 osumnjičenika živjela, ostat će u pritvoru zbog daljnje istrage. Četvrti osumnjičenik Mohamed Aalla, bit će pušten na slobodu pod određenim uvjetima.

Chemlal, osumnjičen za pripadnost islamističkoj skupini koja je izvela terorističke napade u Kataloniji, rekao je u utorak pred sucem u Madridu kako je skupina planirala veće napade eksplozivom u Barceloni, tvrde španjolski mediji pozivajući se na izvore iz suda, a španjolska javna televizija RTVE tvrdi da je cilj bila katedrala Sagrada Familia.

Dvojica od osumnjičenih pripadnika islamističke skupine koja je izvela napade u Kataloniji prošli tjedan rekli su sudcu kako je lokalni imam potaknuo napad, rekao je izvor upoznat sa njegovim svjedočenjem.

Abdelbaki Es Satty, bivši imam u gradu Ripolliju odakle su većina članova terorističke ćelije, poginuo je u eksploziji u kući noć prije nego što je izvršen napad kombijem u Barceloni dok je skupina pripremala eksploziv kako bi izvela veći napad.

U napadima prošli četvrtak u Barceloni i Cambrilsu ubijeno je 15 osoba jurećim kombijem i hladnim oružjem, a za napad je osumnjičena skupina od 12 muškaraca od kojih su četvorica ostali živi i izvedeni u utorak pred sud.

Chemlal (21) je najmlađi od četvorice koji je prvi izašao pred suca. On je ozlijeđen u noći na četvrtak u eksploziji kuće u mjestu Alcanar.

Komentiraj