Španjolski sportaši skidaju dresove i oblače kute

Dok elitni španjolski sportaši i klubovi prikupljaju donacije, ima i onih koji su skinuli dresove pa obukli plave ili bijele kute u “utakmici” protiv koronavirusa.

Španjolska je nakon Italije najpogođenija zemlja gdje je njihovo znanje neophodno.

Na prvoj crti bolnice Rekalde, u baskijskom gradu Bilbau, nalazi se nogometna sutkinja iz prve ženske lige Iragartze Fernández. Ta medicinska sestra izvijestila je preko internetske stranice saveza o teškoj situaciji u bolnici:

“Intenzivno radimo, a u čestim momentima stresa čistimo moguće slučajeve koronavirusa. Kako bi bilo dobro svima, ostanite doma i pomozite nam tako što nećete dodatno proširiti koronavirus“.

Chaxiraxi Hernández je također medicinska sestra pa je žuti dres rukometnog kluba Rocase s Kanarskih otoka zamijenila bijelom majicom i hlačama. “Premda je nakon pet ozljeda koljena moja karijera pri kraju još uvijek kombiniram rukomet s poslom”, kaže ta 28-godišnja igračica.

Od prije dvije godine radi u jednom umirovljeničkom domu gdje je jedina medicinska sestra s petero pomoćnih zaposlenica. “Zasad imamo sreće, nismo imali slučajeve koronavirusa, pa smo stigli napraviti mjere prevencije jer radimo s najranjivijim osobama na ovu bolest”, rekla je za novine AS.

Antonio Camaño, 38-godišnji osvajač zlatne medalje na svjetskom prvenstvu veterana, već je vidio pacijente kako umiru. “Sport mi pomaže kada vidim ljude kako umiru”, kaže taj zdravstveni tehničar na odjelu intenzivne njege u bolnici u Málagi, na jugu zemlje.

Miriam Rodríguez skinula je vratarske rukavice malonogometnog kluba FSF Móstoles u predgrađu Madrida pa navukla one gumene sanitarne u susjednom predgrađu Fuenlabrada. Regija Madrida najpogođeniji je dio zemlje s 2.090 preminulih od oko 4.300 u čitavoj Španjolskoj.

“Teško je. Iz dana u dan ne znaš što ćeš zateći. Vidim kako se svi katovi bolnice pune oboljelima, a onda obolijevaju i kolege…Ja sam dobro, ali jako umorna. No neću stati!”, kaže Rodriguez.

Ragbijaš Valencije, 28-godišnji Adrián Cotanda, zatvoren je u kući nakon što se prošli tjedan zarazio koronavirusom na svom radnom mjestu u bolnici Hospital Clínico de Valencia. “Radimo u oskudnim uvjetima”, objašnjava. Nada se skorašnjem oporavku kako bi se što prije vratio i priključio bolničkoj ekipi. “Sada pak svaku večer izlazim u 20 sati na balkon pa s ostalim stanovnicima plješćem zdravstvenim radnicima”, kaže.

Na pustim ulicama mogao bi se u policijskoj uniformi naći Saúl Craviotto, dvostruki olimpijski pobjednik i trostruki svjetski prvak u veslanju. Trebao je ovo ljeto predstavljati Španjolsku na Olimpijskim igrama u Tokiju, no one su otkazane. “Prije deset dana sam poslao poruku šefu policijske postaje u Gijónu da računa sa mnom budu li Igre otkazane. Vratit ću se na ulicu kako bih bio rame uz rame s drugima”, kaže. Policija od 13. ožujka patrolira ulicama kako bi osigurala da 47 milijuna stanovnika ne izlazi bez veze na ulicu.

Miki Linares je krajem prošle sezone skinuo kapicu prvoligaškog vaterpolo kluba Terrasse kako bi se tijelom i dušom prepustio medicini. Nakon što je španjolska vlada najavila zapošljavanje dodatnih 50.000 zdravstvenih radnika – umirovljenih i studenata zadnje godine – Linares je prekinuo praksu u bolnici u Barceloni pa se ponudio gdje nedostaje osoblje. Sada čeka da ga pošalju negdje na front protiv koronavirusa.

“Ispunio sam formular, a lječnička komora u Barceloni naći će mi zadaću za obavljati. Imam veliku želju pomoći gdje god treba”, poručuje taj 22-godišnji bivši vaterpolist.

Komentiraj