Španjolski narodnjaci pobijedili, ali trebaju koaliciju

EPA/JESUS DIGES

Narodna stranka desnog centra premijera Mariana Rajoya pobijedila je u nedjelju s 26,8 posto glasova na dosad najneizvjesnijim izborima u Španjolskoj, no nije uspjela osvojiti apsolutnu većinu i morat će tražiti podršku neke od drugih stranaka, pokazuju prvi neslužbeni rezultati nakon zatvaranja birališta.

Time je u Španjolskoj završila tri desetljeća duga dominacija dviju stranaka, a počelo novo nepoznato razdoblje političkih kompromisa i koalicija.

Niti jedna stranka nije uspjela osvojiti 176 od 350 mjesta u parlamentu što bi joj omogućilo nesmetano vladanje i izbor premijera.

Narodna stranka dobiva između 114 i 118 zastupnika u parlamentu, a Španjolska socijalistička radnička stranka (PSOE) između 81 i 85, pokazuju neslužbeni rezultati.

Podemos (Možemo), koji se protivi mjerama štednje osvojio je od 76 do 80 mandata i tako prvi put ušao u parlament, kao i liberalni Građani s 47 i 50 mjesta.

Izborni rezultati unose potpunu neizvjesnost oko formiranja vlade i izbora premijera. Zasad je nepoznato tko bi s kime mogao koalirati, a uoči izbora nagađalo se o različitim koalicijama.

  • Narodna stranka i stranka lijevog centra Španjolska socijalistička narodna stranka (PSOE) mijenjale su se na vlasti od uvođenja demokracije 1978. godine te su uvijek imale stabilnu parlamentarnu većinu.

Od izbijanja gospodarske krize 2008. koja je ugasila tisuće radnih mjesta, a korupcijski skandali produbili nepovjerenje prema tim strankama, poraslo je nezadovoljstvo koje je lani dovelo do stvaranja novih stranaka Podemosa i Građana.

Četiri stranke mogle bi se naći usred teških pregovora, što se u Španjolskoj nikada nije dogodilo na nacionalnoj razini, i time do paralize formiranja vlasti.

Komentiraj