Španjolski ministar zdravstva napustio funkciju zbog parlamentarnih izbora u Kataloniji

Španjolski ministar zdravstva Salvador Illa odstupio je u utorak s dužnosti, u trenutku dok se Španjolska nalazi usred trećeg vala koronavirusa, kako bi se kandidirao na parlamentarnim izborima u Kataloniji u veljači.

“Uvijek ću biti ondje gdje mogu biti najkorisniji”, izjavio je Illa na konferenciji za medije nakon sastanka ministara.

Illa, član vladajuće Španjolske socijalističke radničke stranke (PSOE), postao je ministar zdravstva u siječnju 2020., a dva mjeseca kasnije pandemija je zahvatila Španjolsku.

U ponedjeljak je njegovo povlačenje s funkcije usred trećeg vala koronakrize kritizirala desna oporba, zamjerivši mu što se prethodno nije obratio u parlamentu. Na to se požalio i manjinski partner u vladi, lijevi Unidas Podemos.

U Španjolskoj se u posljednja dva tjedna inficiralo koronavirusom oko 900 osoba na 100.000 stanovnika. Prošli vikend bio je rekordan po broju novooboljelih. Od početka epidemije se u zemlji sa 47 milijuna stanovnika zarazilo njih gotovo 2,6 milijuna, od čega ih preminulo 56.208.

Prijevremeni izbori

U Kataloniji, autonomnoj pokrajini na sjeveroistoku, održavaju se prijevremeni parlamentarni izbori 14. veljače. PSOE je kao svog kandidata odabrao Illu, jer vjeruje kako on može pobijediti zagovornike nezavisnosti. Tijekom pandemije Illa (54) se gotovo svakodnevno pojavljivao u medijima, a prema posljednjim anketama bi na čelu katalonske podružnice PSOE-a mogao osvojiti najviše glasova.

Illa je rođen u katalonskom mjestu La Roca del Valles. Još uvijek nije određeno tko će ga zamijeniti na mjestu ministra zdravstva. Nagađa se da bi to mogla biti Carolina Darias, aktualna ministrica teritorijalne politike.

Izbori u Kataloniji će biti novi veliki test za zagovornike odcjepljenja od Španjolske. Tri stranke za nezavisnost mogle bi zajedno osvojiti više od 50 posto mjesta u parlamentu pa opet formirati vladu. Katalonska vlada bila je odgodila izbore za 30. svibnja zbog širenja zaraze, no katalonski sud je primio žalbu pa suspendirao odgodu. Katalonske stranke za nezavisnost, koje su na vlasti ondje, optužile su PSOE da je preko suda zaustavio odgodu jer njihovom kandidatu Illi odgovara raniji datum. PSOE je odbacio optužbu za utjecaj na sudsku presudu.

Sud bi, pak, konačnu odluku trebao donijeti do 8. veljače, kada će stranke biti duboko u kampanji.

Osim pitanja samostalnosti, izbore će obilježiti i upravljanje pandemijom te posljedična gospodarska kriza. Pandemija, zbog koje su u Kataloniji na snazi restriktivne mjere, mogla bi na biračka mjesta dovesti manje glasača nego je to bio slučaj na prethodnim izborima.

Komentiraj