Španjolski kralj i kraljica u prvom službenom posjetu Kubi

Kralj Filip VI. i kraljica Letizia putuju u ponedjeljak na Kubu u prvi službeni posjet jednog španjolskog monarha toj karipskoj državi.

Filipov otac, bivši kralj Juan Carlos, dvaput je posjetio Kubu, ali nije bio u službenom posjetu. On je sudjelovao na ibersko-američkom samitu 1999. i nazočio sprovodu bivšeg predsjednika i revolucionarnog vođe Fidela Castra 2016.

Posjet kralja Filipa i kraljice Letizije dolazi u vrijeme proslava 500. godišnjice osnutka kubanske prijestolnice Havane.

Službeni program posjeta kraljevskog para počinje u utorak.

Kralj i kraljica našli su se na udaru kritika konzervativnih političara u Španjolskoj i kubanskih disidenata zbog odlaska na Kubu.

Čelnik Narodne stranke (PP) Pablo Casado rekao je prošli tjedan da se ne čini logičnim slati kraljevski par u državni posjet “diktatorskoj gerontokraciji”.

Kritiziran je i datum posjeta jer kralj kreće na put samo dan nakon općih izbora u Španjolskoj.

Povjesničar iz Havane Eusebio Leal odbacio je kritike posjeta rekavši da Kubu i Španjolsku ujedinjuju stoljeća zajedničke povijesti. “Španjolska je u našoj kulturi, u našim obiteljima”, kazao je on za novinsku agenciju dpa.

Očekuje se da će kralj Filip dodijeliti Lealu Spengleru, direktoru programa za obnovu Stare Havane, Veliki križ Karla III., jedno od najviših španjolskih odličja.

Stara Havana sa svojim utvrdama uvrštena je na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Americi 1982.

Stara Havana (La Habana Vieja) je jezgra izvornog grada Havane koja predstavlja najbogatiju zbirku kolonijalne arhitekture Latinske Amerike. Lokacija starih gradskih zidina sukladna je međama Stare Havane u kojoj se nalazi oko 3000 povijesnih zgrada.

Komentiraj