Ignasi Blanch, španjolski ilustrator i akademski slikar, gost je ovogodišnjeg jubilarnog desetog Sajma dječje knjige koji se do 29. lipnja održava u Šibeniku. Osim što će sudjelovati na raznim predavanjima i radionicama, gost iz Španjolske predstavit će se kao autor izložbe. Za Nacional je Blanch, koji je prvi put u Hrvatskoj, rekao da su sajmovi dječje knjige koje često posjećuje odličan način za predstavljanje knjiga i ilustracija najmlađoj publici.

“Ovakvi su susreti isto tako odlična prilika za razgovor o knjizi i novim trendovima te stvaranje novih projekata”, rekao je Blanch koji se ilustracijom počeo baviti kao dječak. Bez sumnje su, kaže, njegovi roditelji i njihova bezrezervna podrška bili ključni za to da se odlučio trajno baviti ilustriranjem.

“Crtam otkad sam bio dijete. To je nekako bilo ono što me neprestano aktiviralo, motiviralo me i što sam radio cijelo vrijeme. Odlučio sam se posvetiti ilustraciji i profesionalno jer sam shvatio da me to čini sretnim. Ilustracija nudi jednu novu lekciju uz postojeći tekst u knjigama za djecu. Ilustracije pomažu lakšem shvaćanju informacije, interpretaciji teksta, ironiziranju, a imaju i obrazovnu funkciju, a sve je to važno”, smatra umjetnik koji kaže da je temeljna funkcija ilustracije prezentacija čitalačkih navika među najmlađom publikom. Društvo koje čita slobodnije je društvo, kaže Blanch.

“Smatram se istinskim ilustratorom koji voli svoj posao i posvećuje velik dio života upravo crtanju. Vrlo sam nemiran, aktivan i uvijek u glavi imam jedan projekt više. Osjećam se vrlo znatiželjnim u svojoj profesiji i vjerujem da sam pronašao svoje zvanje. Osjećam se ponosno kad se sjetim sebe kao djeteta koje je otišlo od roditelja i svoje braće. Oni su mi dali svoj oslonac i jako sam zahvalan na tome da mogu raditi ono što volim”, ispričao je za Nacional Blanch. Govorio je i o svojim iskustvima iz Berlina, u kojem je živio četiri godine, baš u vrijeme kad je pao Zid.

“U tom njemačkom gradu naučio sam sve o svojoj profesiji i o metodi discipliniranog i entuzijastičnog rada. Boravak u Berlinu otvorio mi je um, ali i neka vrata. Često se vraćam u Njemačku. Ondje sam upoznao odlične ilustratore i stekao prijatelje koji su mi pokazali kako uživati u ovom poslu te uz njih i dalje učim. Imao sam sreće da sam sudjelovao u projektu ‘The East Side Gallery’ kao jedini predstavnik Španjolske, u sklopu kojeg sam crtao prizore o Zidu. To me je iskustvo zaista povezalo s gradom. Uvijek se rado vraćam u Berlin”, govori Blanch. Tvrdi da je ilustracija način na koji on izražava svijet oko sebe. “To je potreba da pokažem osobni svemir, prepun uspomena i osobnih maštanja. Život je zanimljiv, nacrtajte ga!”, zaključio je Blanch.

Komentiraj