Španjolski i katalonski čelnici obnovili pregovore, Katalonci traže “amnestiju i referendum”

Španjolski premijer i regionalni čelnik Katalonije izjavili su da su njihovi stavovi o neovisnosti Katalonije “jako udaljeni”, nakon što su u srijedu ponovno započeli pregovori u svrhu poboljšanja veza narušenih organiziranjem referenduma o neovisnosti 2017. koji nije odobrio Madrid.

Premijer Pedro Sanchez rekao je da svojim posjetom Barceloni i ponovnim pokretanjem dijaloga šalje snažnu poruku da njegova vlada želi popraviti odnose, iako ističe da je potreban fleksibilan vremenski okvir za postizanje bilo kakvog sporazuma.

Sanchez je predstavio 40 točaka oko kojih bi se mogao postići dogovor, naglasivši da njegov stav u vezi odobrenja referenduma o neovisnosti ostaje isti.

“Španjolska će vlada uvijek poštivati demokratsku legalnost i ustavni poredak”, rekao je Sanchez novinarima nakon sastanka s čelnikom katalonske regionalne vlade Pereom Aragonesom, čija je Katalonska republikanska ljevica (ERC) bila ključna za formiranje manjinske vlade Španjolske pod vodstvom Sanchezovih socijalista 2020.

Sanchez opet traži podršku te lijeve separatističke stranke za usvajanje proračuna za 2022. u narednim tjednima. Međutim, kazao je da o tom pitanju nije razgovarao s Aragonesom.

ERC poručuje da je nastavak razgovora, koji su prekinuti uslijed pandemije početkom 2020., nužan za pregovore o proračunu.

Sanchez je u lipnju pomilovao devet katalonskih vođa koj su osuđeni na velike zatvorske kazne zbog uloge u neodobrenom referendumu 2017. i proglašenju neovisnosti Katalonije.

Španjolski premijer kazao je tada kako je to gesta dobre volje.

“Predlažemo amnestiju i referendum”, kazao je Aragones, referirajući se na pravne postupke protiv oko 3 tisuće katalonskih separatista.

Pomilovanja je nazvao prvim korakom u pravom smjeru.

Partner ERC-a u regionalnoj vladi Junts nije sudjelovao u rezgovorima s Madridom u srijedu, što signalizira podjele u taboru katalonskih separatista.

Komentiraj