Španjolska Vlada uvodi rodno “samoidentificiranje” za starije od 14 godina: Promjena roda moguća bez medicinske intervencije

Španjolska Vlada u utorak je usvojila prvi nacrt zakona kojim bi se omogućilo svima starijima od 14 da legalno promjene rod bez liječničke dijagnoze ili hormonske terapije, rekao je izvor iz vlade.

Nacrt zakona, koji ide u javnu raspravu prije drugog čitanja i naposljetku glasanja u donjem domu parlamenta, predviđa uklanjanje dosadašnje dvogodišnje hormonske terapije i psihološke procjene osoba koje zahtijevaju promjenu roda u službenoj evidenciji.

Nacrt zakon o “samoidentificiranju” predviđa dobne granice.

Adolescenti između 14 i 16 godina trebat će odobrenje roditelja za promjenu roda, nakon što je parlament odbio u svibnju prijedlog nekoliko političkih stranaka za pravnom promjenom bez ikakvih ograničenja.

Središte europske rasprave

Španjolska tako dolazi u središte europske rasprave o pravima lezbijki, homoseksualaca, biseksualaca i transseksualnih osoba, nakon što je više od pola europskih vođa prošloga tjedna kritiziralo mađarskog premijera Viktora Orbana zbog zakona kojim se zabranjuje “prikazivanje i promicanje rodnog identiteta različitog od spola po rođenju, promjene spola i homoseksualnosti” mlađima od 18 godina.

Ako se usvoji spomenuti zakon, Španjolska će se priključiti nekim drugim zemljama, njih dvadesetak, u kojima je moguća promjena roda bez medicinske osnove te će postati najveća europska ekonomija koja uvodi rodno “samoidentificiranje”.

Komentiraj